09:10

Ciasto z pianką jogurtową i owocami

Lekkie i małokaloryczne, ale słodkie:) Z ulubionymi owocami i galaretką:) Cóż więcej trzeba?
Na zdjęciu takie "nie do końca stężałe", ale musiałam działać szybko bo zaczęło znikać w tempie ekspresowym:)
Olek co prawda orzekł, że lepsze by było bez owoców... :)












Składniki: ( porcja na blaszkę 22x33)


Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
Ubić białka z cukrem przy pomocy miksera i dodać żółtka oraz mąki (najlepiej wymieszać łyżką). Piec w 180 stopniach około 15 minut. Biszkopt jest cienki. Po wyjęciu obowiązkowo rzucić pionowo z wysokości około 0,5 metra w celu pozbawienia pęcherzyków powietrza:)

Pianka:
  • duży jogurt naturalny (0,5 litra)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • cukier puder (do smaku)
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody i ostudzić. Ostudzone miksować na wysokich obrotach i stopniowo dodawać jogurt. Dosłodzić cukrem pudrem w zależności od potrzeby:)

Owoce:
  • borówki
  • maliny
  • mandarynki z puszki
To tylko moja propozycja. W zakresie doboru owoców obowiązuje wszelka dowolność;)

Galaretka na wierzch:
  • 1 opakowanie ulubionej galaretki
Wystudzony biszkopt nasączyć sokiem z puszki mandarynek. Wlać piankę jogurtową i posypać owocami.

Odczekać aż zupełnie stężeje i wlać galaretkę. Odstawić do lodówki i odczekać najlepiej około 2 godzin.

9 komentarzy:

  1. Nie mogę oderwać wzroku od zdjęcia numer 2:>

    OdpowiedzUsuń
  2. Sajgonko - Ja też myślałam o wersji sama pianka i duuuuuużo owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Można jeść bez wyrzutów;P super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Justin&Dorothy - bardzo dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze koniecznie spróbować koniecznie tego 'rzucenia' ;)przemawia za mną prostota wykonania,niskokaloryczność i te kolory:>

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjne ciasto, mega proste i szybkie!!!! pokrojone zachwyca każdego, do tego ten jogurt naturalny przemawia za tym by jeść go bez wyrzutów sumienia :) Ślicznie dziękuję i gratuluję rewelacyjnego bloga!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Serdecznie dziękuję i życzę smacznego oraz zachęcam do korzystania z innych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ło Matko! Czemu ja dopiero dziś znalazłam Twojego bloga! Zapisuję w ulubionych i nagminnie bezwstydnie będę z przepisów korzystać! szacun za kulinarne umiejętności . Mam nadzieję że mój synek, który dziś ma dopiero 6 mocy również będzie mi że smakiem pomagał w gotowaniu. Pozdrawiam. Aurelia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aurelia - witaj, rozgość się i korzystaj do woli:)

      Usuń