Typowa jesienna zupka-krem - pachnąca ogrodem, a jednocześnie z orientalną, rozgrzewającą nutą. Moim chłopcom bardzo smakowała. A mały to nawet sporą dokładkę zjadł:)
Składniki:
W osobnym naczyniu przygotować ciasto na lane kluski (zmiksować 2 jajka i dodawać mąkę - ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany). Kluski wlewać do zupy i gotować kilka minut. Żeby osiągnąć kluski lane w "pociągłych kształtach" polecam wlewanie ich przez lejek:)
Składniki:
- 1 średni por
- dynia (około 1 kg)
- 1 marchewka
- oliwa
- curry, liść laurowy, ewentualnie sól, pieprz
- na kluski lane (2 jajka i mąka pszenna - około pół szklanki)
W osobnym naczyniu przygotować ciasto na lane kluski (zmiksować 2 jajka i dodawać mąkę - ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany). Kluski wlewać do zupy i gotować kilka minut. Żeby osiągnąć kluski lane w "pociągłych kształtach" polecam wlewanie ich przez lejek:)
taką aromatyczną jesień to ja lubię bardzo.
OdpowiedzUsuńJa za jesienią nie przepadam, ale za smakami jesieni baaaardzo:)
OdpowiedzUsuńw tym roku jeszcze nie robiłam nic z dyni ale taką zupkę pamiętam z zeszłego sezonu dyniowego :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń