Otoczona cukiniami, kabaczkami i innymi pysznymi warzywami postanowiłam coś wypełnić farszem:) Padło na paprykę - intensywnie czerwoną, mięsistą, soczystą. Farsz jak do gołąbków. Pycha:)
Składniki:
Papryki wypełnić farszem i przykryć wieczkami.
Wstawić do naczynia żaroodpornego i podlać wodą na wysokość około 1 cm. Piec w zamkniętym naczyniu około 45 minut w temp 180-200 stopni. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10-15 minut. Długość pieczenia należy kontrolować i uzależnić od wielkości papryki. Mała szybciej podda się wysokiej temperaturze:)
Podawać z ryżem (ja dodałam kurkumy żeby miał ładny żółty kolor). Papryka jest w środku soczysta więc nie polewałam już dodatkowo sosem, ale oczywiście można:)
Składniki:
- 3 papryki (najlepiej czerwone)
- 100 g ryżu
- 300 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz czarny, czerwona łagodna papryka
- ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy
Papryki wypełnić farszem i przykryć wieczkami.
Wstawić do naczynia żaroodpornego i podlać wodą na wysokość około 1 cm. Piec w zamkniętym naczyniu około 45 minut w temp 180-200 stopni. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10-15 minut. Długość pieczenia należy kontrolować i uzależnić od wielkości papryki. Mała szybciej podda się wysokiej temperaturze:)
Podawać z ryżem (ja dodałam kurkumy żeby miał ładny żółty kolor). Papryka jest w środku soczysta więc nie polewałam już dodatkowo sosem, ale oczywiście można:)
czesto taka robie, do srodka pakuję jeszcze fetę :)
OdpowiedzUsuńfaszerowane warzywa są magiczne;)
OdpowiedzUsuńKuchareczko - muszą być smaczne, Panno Malwinno - zgadza sie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie faszerowane warzywa !
OdpowiedzUsuńpapryczkę chętnie bym zjadła !
Zawsze mnie przekonuje gołąbkowy farsz :)
OdpowiedzUsuńSajgonko - a wyjątkowo te papryczki wyszły udane:)
OdpowiedzUsuń