piątek, 17 września 2010

Naleśniki z serem na słodko

Uwielbiamy naleśniki. Z różnymi nadzieniami. Czasami smażone spontanicznie (w ramach podwieczorku) z dżemem czy serkiem homogenizowanym albo Nutellą, a czasem obiadowo z bardziej wykwintnym nadzieniem (twaróg, nadzienie jak do pierogów ruskich, żółty ser i szynka, pasztet i wiele innych). Zależy od ilości czasu i nastroju:).
W każdym razie do tego, że "NALEŚNIKI DOBRE SĄ" nie trzeba chyba namawiać zbyt wielu osób?

Składniki ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1-1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • olej do smażenia + 4 łyżki do ciasta
Składniki zmiksować rozpoczynając od wsypania mąki, wbicia jajka i stopniowego dolewania mleka (jeśli ciasto jest za gęste można dolać trochę wody). Dodać sól,  4 łyżki oleju i cukier. Ciasto na naleśniki powinno być konsystencji rzadkiej śmietany. Dodanie oleju sprawia, ze ciasto nie chłonie go już tak bardzo przy smażeniu. Dzięki temu do smażenia używam naprawdę małej ilości .
Smażyć cienkie placki na patelni (z obu stron). Nie przypiekać zbyt mocno gdyż naleśniki będą jeszcze podsmażane.

Składniki nadzienie:
  • 250 g dobrego twarogu (nie kwaśnego)
  • cukier, cynamon
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • odrobina śmietany (jeżeli twaróg jest zbyt suchy)
Widelcem rozdrobnić twaróg i dodać żółtko (często robię bez żółtka) i ewentualnie trochę śmietany, jeśli twaróg jest zbyt suchy. Dodać cukier wanilinowy, pół łyżeczki cynamonu i zwykły cukier (nie podaję ilości, ponieważ to zależy od kwaśności twarogu i od indywidualnych preferencji:))

Na placki kłaść kopiastą łyżkę nadzienia i składać naleśniki. Preferuję dwa style: koperta (placek na pół i jeszcze raz na pół - jak na zdjęciu) lub a la krokiet:).
Tak uformowane należniki smażyć na złoto  z obu stron. Podawać ze śmietaną i cukrem, owocami lub ulubioną polewą (Olka - Toffi), a na zdjeciu poniżej wersja mojego męża (full wypas:))




9 komentarzy:

  1. Mmmm naleśniki :) wersja full wypas wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznaję - naleśniki są dobre na wszystko;)
    mi nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam naleśniki na słodko :) Spróbuj dodać też trochę skórki pomarańczowej z syropu, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie na pewno nie musisz namawiać na naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Panno Malwinno, Paulo - :-); milk_chocolate84 - spróbuję następnym razem na pewno, bo mi na samą myśl ślinka pociekła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, ale rarytasy! z serem... chyba najlepsze są właśnie w takiej wersji ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta góra owoców na naleśnikach przemawia do mnie. Idealnie tu pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najczęściej jem na słodko z serem właśnie...tylko owoce dorzucam w wersji przejogurtowanej do tego ;)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe bezy białka bigos biszkopt biszkopty boczek botwinka Boże Narodzenie brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion buraki bułeczki bułka bób cebula chałka chałwa chleb ciasteczka ciastka ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciecierzyca cukinia curry cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle dla rodziców do pieczywa drożdże dynia eklery fasola faworki Filmy galaretka gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby gęś humor imbir indyk inne jabłka jagody jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa kiełbasa kisiel kluski knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety kruche ciasto kruszonka królik kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony lazania lody lukier majonez mak makaron makrela maliny mandarynki marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow masa śmietanowa mascarpone mazurek maślanka migdały miód mięso mielone mięta mleko mleko kokosowe mleko skondensowane moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli mąka kukurydziana mąka razowa na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki oponki orzechy oscypek otręby owoce morza panierowane papryka parmezan pascha pasztet pesto pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki podroby polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety pączki płatki owsiane rabarbar racuchy recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogaliki rolada roszponka rukola ryby ryż rzodkiewki samsa sałata sałatka sałatki schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam skorupki waflowe soczewica soja sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szynka słonecznik tarta tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Tłusty Czwartek Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty Wielkanoc wieprzowina wiśnie wołowina wątróbka z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka ziemniaki zrazy zupy łosoś śledź śliwki śmietana śniadanie żurawina żurek żółtka żółty ser

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.