poniedziałek, 21 marca 2011

Wołowina po huzarsku

Bardzo lubię wołowinę. 
Najbardziej gotowaną, ale nie ukrywam, że się obśliniam na myśl o krwistym befsztyku:).
Wiem, że wegetarianie mnie za to ofukają, ale ja to sobie tłumaczę mieszaną grupą krwi - stąd moje upodobanie do potraw wszelakich:).
Mam czasem kilkudniowe napady, że nie chce mi się jeść mięsa, ale zaraz po tym urządzam sobie małą mięsną wyżerkę:). 
Równowaga w przyrodzie zachowana:).


Składniki:
  • polędwica wołowa pokrojona w długie paski (jak na Strogonowa) ok. 500 g
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 papryka ( u mnie zielona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • gruba kromka ciemnego chleba (najlepiej domowego na zakwasie)
  • łyżka musztardy typu sarepska
  • przyprawa huzarska (1 łyżka), skład: papryka czerwona w płatkach, czosnek, cukier, pieprz czarny, czarnuszka, sól, gorczyca, papryka czerwona mielona ostra, oregano, bazylia, cząber
  • 4 łyżki oliwy


Polędwicę podsmażyć na oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i czosnek pokrojony w plasterki. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki i paprykę pokrojoną w paski. Lekko podsmażyć i zalać wodą. Dodać przyprawę huzarską (lub doprawić podanymi w składzie przyprawami). Gotować około 40 minut. Dodać chleb pokrojony w kostkę i łyżkę musztardy. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Gotować do uzyskania miękkości przez mięso. W razie potrzeby dodać wody (sos staje się dość gęsty za sprawą dodatku chleba). 
Podawać z makaronem lub kaszą i np. z Colesławem.

15 komentarzy:

  1. A ja nie lubię wołowiny.. Twoja wołowina wygląda apetycznie..

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardo apetycznie;) a zdradzisz jaka to grupa krwi?

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, krwisty befsztyk mmmmm ale i takiej wołowinki bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bożena - może kiedyś zmienisz zdanie:)
    Panna Malwinna - A2B (RH+) - mam nadzieję, że wampiry tego nie czytają:)
    Kulinarne-smaki - dzięki:)
    Tilianara - widzę, że i w Tobie mięsożerna natura:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smaczny obiad a ja taka głodna:( hm ide do kuchni bo od oglądania takich pysznych zdjęć zwariować można:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki obiadek poprosze jutro,myśle,że poprawiłby moje samopoczucie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne, konkretne danie. Dawno nie jadłam obiadu w tym stylu - zatęskniło mi się.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tam mam AB Rh-, wiec mięsiwo też kocham:) ...a na taki obiadek to bym się chętnie połasiła:) pozdrawiam ciepło Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  9. Żenia - ja staram się nie siadać głodna do komputera bo to się z reguły źle kończy:)
    Pucinka21 - z pewnością by poprawił:)
    Hania-kasia - ja lubię takie "konkrety":)
    Jola - coś o tym wiem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne miesko... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. po huzarsku? nie spotkałam sie nigdy z taką, ale przepis bardzo bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aga - :)
    Szana - no cóż, nazwę wzięła od przyprawy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu.. wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ZApowiedź świetnej i pysznej przekąski :-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.