wtorek, 22 marca 2011

Hamburgery

"Mamo, te hamburgery są lepsze niż w Mc Donaldzie".
Usłyszeć takie oświadczenie z ust dziecka to najpiękniejsze, co można usłyszeć .
Kolana mi zmiękły, a na ustach pojawił się uśmiech w stylu "największy na świecie banan":).
Dorosłym też bardzo smakowały, a co najważniejsze mój żołądek przyjął i bez pretensji strawił. 
W przeciwieństwie do tych "oryginalnych", na które bardzo źle reaguje.
Teraz złożyłam obietnicę zrobienia kurczaka a la KFC:). 
Syn o mnie dba, żebym mogła się wykazać. 
A hamburger powstał pod natchnieniem Pauli.


Składniki na bułki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 430 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 7 g drożdży suszonych (14 g świeżych)
  • 1 jajko do smarowania
  • do posypania sezam
Z podanych składników sporządzić ciasto (świeże drożdże rozpuścić w mleku). W przypadku drożdży suszonych nie ma potrzeby sporządzania rozczynu.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i lekko rozwałkować. Szklanką wycinać koła i układać je na blaszce. Smarować rozmąconym jajkiem i posypywać sezamem. Blachę z bułkami odstawić w ciepłe miejsce, żeby bułki wyraźnie podrosły. 
Piec ok. 15 minut w 190 stopniach.

Składniki na kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 bułka kajzerka (zamoczona w wodzie, a następnie odciśnięta)
  • sól, pieprz, chili, majeranek
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Podane składniki dokładnie wymieszać i formować z nich płaskie, okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju.

Dodatki do hamburgerów. Tu pozostawiam dowolność:)
U nas:
  • sałata lodowa
  • cebula
  • marynowana czerwona papryka
  • czarne oliwki
  • ogórki konserwowe
  • majonez
  • ketchup
Bułki i kotlety przed podaniem podgrzać w piekarniku. Bułki przekrajać i wkładać do środka kotlet z ulubionymi dodatkami. 

15 komentarzy:

  1. dzieci są naszymi najwspanialszymi, ale i najostrzejszymi sędziami:) .... a wiec usłyszeć takie słowa z ust dziecka to najcudowniejszy komplement, a dla nas innych mam najlepsza rekomendacja przepisu:) pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprawdzie w MacDonaldzie nie bywam i omijam go szerokim łukiem,ale te hamburgery to są na pewno sto razy pyszniejsze niż w tej okropnej sieciówce!

    OdpowiedzUsuń
  3. No ba! Pewnie, że takie hamburgery są lepsze niż w jakimkolwiek fast foodzie. Sama bym z chęcią zjadła taką kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za takiego Hamburgera też bym chciała być Twoim dzieckiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, bardzo się cieszę, że je zrobiłaś i że spotkały się z tak pozytywną reakcją! mi też bardzo smakowały, a do hamburgerów są jak znalazł tym bardziej, że nie wyrastają tak straszliwie, tylko osiągają idealny smak do tego typu dań :) pozdrowienia dla Olka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piekne te buleczki ci wyszly!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe hamburgery uwielbiam. Musze przyznać, że nakłoniłaś mnie,żeby takie wkrótce zrobić. Już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj i mnie narobiłaś potężnego smaka, więc pewnie i u mnie niebawem się pojawią.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie domowe hamburgery są najlepsze na świecie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jolu - młody często krytykuje więc z jego ust to niebywały komplement:)
    Amber - i omijaj dalej:)
    Tilianara - no ba:)
    Kulinarne-smaki - o takie wdzięczne dziecko to bardzo chętnie:)
    Paula - przekażę:)
    Ewam - bardzo dziękuję:)
    Escapade Gourmande - smacznego:)
    Lekka - Ty pewnie wymyślisz jakąś ciekawą odmianę light:)
    Majana - pewnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fastfoodowo widzę ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Sama bym wciamała taką bułę! :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie bym zjadła takiego hamburgera. Twój wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie wygląda. sto razy zdrowszy i bardziej apetyczny niż jakiś kupny

    OdpowiedzUsuń
  15. Ekstra bułeczki,wszystko bez"ulepszaczy"-poprosze 2:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.