poniedziałek, 14 marca 2011

Pierwszy soczek

Tak jak obiecałam dziś pierwsza relacja z "dodatkowego karmienia".
Mina z pierwszego zdjęcia wyraża cały sceptycyzm Ewy do tego, co wymyśliła mama:).
A wyglądało to tak:


Najpierw na forum rodzinnym odbyła się dyskusja - soczek jabłkowy czy marchewkowy - do wyboru mieliśmy soczki 1-składnikowe z serii BIO dla dzieci po 4-tym miesiącu życia. Ja z Olkiem byłam za marchewkowym - tata pozostawał w opozycji (argument- bo jabłkowy jest bardziej słodki i ją przekona:)). Zbiegło się to w czasie z telefonem od cioci K. i jej głos przeważył szalę na rzecz marchewkowego:).
Uzbrojone w niezbędne akcesoria: śliniaczek i butelkę (oczywiście uprzednio wyparzoną) rozpoczęłyśmy pierwsze podejście do soczku...


Ewcia odebrała butelkę jako kolejną zabawkę i koniecznie chciała sama przeprowadzić cały proces:) - bardzo była poważna przy tym wszystkim:), a nawet groźna:)
Po dłuższej chwili udało mi się przejąć inicjatywę...efekt:
  • bardzo dużo soczku wypił śliniaczek
  • jeszcze więcej chusteczki higieniczne
  • Ewa spożyła ok. 20 ml.
Jak na pierwszy raz może być - pan doktor sugerował 3-4 łyżeczki.
W butelce jest 200 ml soku, po otwarciu można go przechowywać przez 3 dni w lodówce - ale nie ma obawy, nic się nie zmarnuje - starszy brat pomoże:). 
Początkowo niemowlę powinno wypijać około 50 ml dziennie - zakładając, że zawsze się coś uleje i nalewając z naddatkiem, to akurat butelka idealnie wystarcza na 3 dni.
A dzisiaj spróbujemy czegoś innego...relacja już wkrótce:).

17 komentarzy:

  1. śliczna! i jaka chętna do samodzielnego picia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super Ewcia wygląda! Bardzo twarzowy śliniaczek. I oczywiście: piękne rajstopki ;)
    Dzielna była dziewczyna i fajnie, że chce być samodzielna. Jeszcze będziesz jej za to wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i pierwszy toast ma dziewczyna za sobą.:)
    I oby się tym wdała w lekką ciocię, która do tej pory woli marchewkowe toasty, od wszystkich innych.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga-aa - jeszcze chwila wstanie i pójdzie tak się do tej samodzielności rwie:)
    Ola - ciekawe kiedy jej się znudzi:)
    Lekka - marchewkowe drinki powiadasz, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No.. gratulacje!:) Dużą masz dziewczynkę!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluję pierwszego soczku!

    Gondolki Aniu mają więcej wspólnego z czerstwą bułką niż cukinią. Skąd Ci ja bym wzięła cukinię o tej porze roku :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Atria - dziękujemy:)
    Kubełek Smakowy - z hipermarketu:)
    Kulinarne-Smaki - rozkręcamy się:)

    OdpowiedzUsuń
  8. 20ml, czy nie! Niewazne! Pierwsze koty za ploty i to sie liczy! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  9. mina z pierwszego zdjęcia - bezcenna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Biedr_ona - :)
    Aga - dziękuję:)
    Kasia1977 - dokładnie:)
    Kaś - zgadza się:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale słodzias! Rozczuliły mnie rajtuzki w serduszka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiekna dziewczyna nawet z wywalonym jezyczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczna ta Twoja córcia.. buziaki ode mnie[ oczywiście dla Ewuni ].

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.