wtorek, 8 marca 2011

Musaka

Musaka - jedni twierdzą, że pochodzi z Turcji, inni, że jej ojczyzną jest Grecja. Przejrzałam wiele przepisów i z musaką jest jak z polskim bigosem, istnieje wiele jej odmian.
Ja wybrałam to, co najbardziej mi w tych przepisach odpowiadało i stworzyłam "naszą musakę". 
Mój mąż jest bardzo miłym człowiekiem i z reguły chwali dania, które przygotowuję, ale powiem Wam szczerze, że tym razem wpadł w zachwyt:). Podkreślany wielokrotnie:). Było mi niezmiernie miło z tego powodu i wiem, że teraz musaka będzie częstym gościem na naszym stole. 
I nawet Olek nie pogardził (ale większość bakłażana musiała zostać usunięta).
Mąż twierdzi, że musaka świetnie się skomponowała z lekkim winem reńskim, ale tego już Wam nie potwierdzę. W każdym razie wyglądał na bardzo zadowolonego z konsumpcji:).


Składniki:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 pomidory
  • 6 dużych, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 100 g  żółtego sera 
  • oliwa
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • cynamon, gałka muszkatołowa, chili, oregano, sól
Pozachwycać się pięknem bakłażanów i umyć je:).
Pokroić na plastry grubości ok. 5 mm, posolić i odstawić, żeby puściły sok.
Bakłażany odsączyć z soku (ja położyłam je na sitku i sok sobie swobodnie wyciekł) i podsmażyć z obu stron na oliwie. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach), a następnie połowę usmażonych bakłażanów.
Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli i posiekanego w plasterki czosnku. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku solą, chili i oregano. 
Mięso wyłożyć do naczynia jako kolejną warstwę i na tym ułożyć drugą część smażonych bakłażanów.
Posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
Całość zalać sosem beszamelowym (4 łyżki masła roztopić i dodać 4 łyżki mąki, zalać 3 szklankami mleka i gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji sosu - często mieszać). Przyprawić cynamonem, gałką muszkatołową i solą. 
Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 




17 komentarzy:

  1. Mniam. Co mogę więcej powiedzieć - uwielbiam musakę, które nawet w odchudzonej wersji jest smaczna.:) Zapewne nie tak bardzo, jak ta, ale w końcu najważniejsze, że jest.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bakłażana w każdej postaci. Musaki nigdy nie robiłam, ale na pewno to nadrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. a wiesz, że jeszcze jej ani nie jadłam, ani nie robiłam? trzeba to zmienić ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam aferę o Musakę, że niby u pani Gessler to, co jest podawane pod nazwą musaki w ogóle nią nie jest. Tak mi się skojarzyło z tymi modyfikacjami, bo dla nas, polaków, prawdziwa musaka raczej nie ma smaku i jest podobno mdła - nie wiem. Nie jadłam oryginalnej i nawet we własnej kuchni nie próbowałam jej zrobić - a szkoda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekka - podzielam Twój stosunek do musaki:)
    Lashqueen - polecam:)
    Paula - koniecznie:)
    Arven - my też po programie p. Gesslerowej byliśmy zaintrygowani musaką, mdła nie była, ale myślę,że posmak cynamonu sprawił, że tą grecką trochę przypominała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja przyłączę się do koleżanki wyżej, też nie jadłam, nie wiem jak to smakuje.. ale w końcu będę musiała się skusić i upichcić ;-D

    Pozdrowienia (www.przysmakiewy.pl) Biedr_ona.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bakłażany! Mniam! W tamtym roku jadłam je często - to były czasy... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, bardzo lubię musakę, ale muszę się przyznać, że sama jeszcze jej nie robiłam. Zawsze się wpraszam na nią w gości do takiej jednej zaprzyjaźnionej kucharki ;)
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musaka to jedno z moich najbardziej ulubionych dań - robiłam w najróżniejszych wersjach.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ważne skąd jest grunt że jest pysznaaaa

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, skąd Ty masz tyle czasu i pomysłów?

    Musaki nigdy nie jadłam - teraz wiem, gdzie szukać sprawdzonego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmm, aż mi się pobyt na Krecie przypomniał. Musaka jest przepyszna :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  13. Musaki jeszcze nie jadłam, ale ten kierunek smakowy bardzo mi pasuje. Zaskoczył mnie dodatek cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sisters4cooking - ja też:)
    Ewa - skuś się koniecznie:)
    Mollisia - bakłażany są super - to fakt:)
    Eve - ale masz dobrze:)
    Hania-Kasia - musaka daje możliwości do zmiany składników - taki "wdzięk zapiekanki":)
    Kulinarne-smaki - pewnie:)
    Kubełek Smakowy - pomysły to różnie a czas...a nie wiem:), jakoś tak wychodzi:) - rodzina dobrze współpracuje i mogę się w kuchni wyżyc:)
    Mopswkuchni - na Krecie jeszcze nie byłam, ale nie ma to jak taka potrawa w oryginale:)
    Olu - cynamon się tu świetnie odnajduje bo jest w towarzystwie swojej dobrej przyjaciółki gałki muszkatołowej:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musaka - pyszna ! dzieci zjadły wszystko. Ja bakłażana bardzo lubię, a dzieci myślały że jadły cukinię :) Smakowało. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - i póki co nie wyprowadzaj ich z błędu, że to nie cukinia:) Cieszę się, że smakowało.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.