piątek, 4 marca 2011

Kawa malinowa

Z okazji rozpoczęcia weekendu proponuję kolejną nietypową kawę.
Tym razem aromat kawy wzbogaciłam syropem malinowym.
Trochę się bałam tego połączenia, a mąż sceptycznie na mnie spoglądał, gdy mu oświadczyłam, że będziemy pić kawę z malinami, ale efekt był naprawdę bardzo miły dla podniebienia.
Przy okazji powstała też przepyszna pianka mleczno-malinowa dla dziecka (sztywna, do wyjadania łyżeczką jak lody:)).


Składniki dla 2 osób:
  • 3/4 kubka mocnej kawy z ekspresu lub jak w tym przepisie
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki dobrego syropu malinowego
Zaparzyć kawę. Mleko spienić i podzielić na dwie równe części. Jedną połowę odstawić, a do drugiej dodać syrop malinowy.
Do szklanki wlewać: kawę i spienione mleko, a następnie mleko z syropem lub odwrotnie najpierw mleko różowe, potem kawa, a na końcu mleko białe:).
Dzięki temu powstaną kawy o różnych wzorach:).



20 komentarzy:

  1. bardzo zaskakujące połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Asieją. Kiedyś zamówiłam sobie w jakiejś kawiarni kawę z malinami, czy coś. Trochę się niepokoiłam, bo nie była tania (;p), ale połączenie mnie zaskoczyło pozytywnie! To znaczy nie wszystkim smakowało, ale mnie - baaaaardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, zaskakujące - więc trzeba by wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmm...musi być pyszna :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  5. tego jeszcze nie widziałam i nie piłam :) wygląda interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty to masz pomysły!
    Gdybyś zapraszała kiedyś na kawę, to będę pierwsza w kolejce.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asieja - lubię zaskakiwać:)
    Mollisia - cieszę się, że ktoś też zasmakował w tym połączeniu:)
    Tilinara - do odważnych świat należy:)
    Mops - mi naprawdę smakowała:)
    Magda K. - dziękuję:)
    Lekka - czuj się zaproszona:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Haha, właśnie sobie wyobraziłam sceptyczny wzrok Twojego męża...albo jakiegokolwiek mężczyzny na widok kawy z malinami. Intrygujące połaczenie, ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Escapade - Grunt, że był odważny i wypił:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja to ostatnio zapijam się kawą z Baileysem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kusisz tymi kawami, chyba zacznę coś kombinować ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aga-aa - ja póki co nie mogę:)
    Kulinarne-smaki - fajna zabawa, ja chyba zaczynam kawę lubić:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale cudna! połączenia kawy z sokiem malinowym jestem bardzo ciekawa. pozostaje mi tylko samej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne te kawki(warstwy)no i w końcu dziecko coś dostało przy okazji robienia kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. co zrobić kiedy mi syrop ścina mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem jaka może być tego przyczyna... Może mleko jest za gorące? Jeśli syrop "kupny" to wina może leżeć po jego stronie... Mam nadzieję, że następnym razem się uda.

      Usuń
  16. uwielbiam kawę pod każdą postacią ale takiej pysznej jeszcze nie piłem ! polecam syrop z pińczowa malina-lipa naprawdę daje świetny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) ciesze sie, ze smakowala.

      Usuń
  17. Super artykuł. Dzieki za fajne i przydatne informacje. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie sądziłem, że można tak zgrabnie połączyć kawę z jakimkolwiek sokiem owocowym. Muszę koniecznie spróbować tego przepisu, ponieważ wygląda niezwykle smakowicie. Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.