sobota, 19 marca 2011

Tort serowy z galaretką

Tort urodzinowy dla mojego męża. 
Właściwie mój pierwszy tort:), ale z pewnością nie ostatni:). 
Spodobało mi się:).
Czemu różowy? Hmmmm...miał być czerwony...:)
Czemu serowy? Bo jubilat uwielbia serniki na zimno.
Czemu z galaretką? Patrz wyżej:)



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • opcjonalnie barwnik spożywczy
Zagapiłam się tym razem i zmieniłam kolejność sporządzania ciasta. Najpierw ubiłam białka ze szczyptą soli. Osobno ubiłam żółtka z cukrem, dodałam mąki i proszek oraz barwnik i na koniec ręcznie, przy pomocy łyżki wymieszałam z białkami. 
Ciasto upiekłam w prostokątnej blaszce (odpowiednik tortownicy - 26 cm), spód wyłożyłam papierem do pieczenia. 
Biszkopt piekł się 35 minut w temp. 180 stopni. Tradycyjnie rzuciłam nim dwukrotnie (pionowo, w dół z wysokości ok. pół metra). Pęcherzyki powietrza poszły w górę, a biszkopt nie opadł i był płaski:).
Ostudzony biszkopt przecięłam dużym nożem na 3 części. 

Składniki na masę serową:
  • 1 kg serka twarogowego mielonego (z wiaderka)
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki przyprawy do serników (w składzie cukier, wanilia, skórka cytrynowa i pomarańczowa, kardamon, aromat)
  • żelatyna (małe opakowanie - 25 g)
  • cukier puder - do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody i ostudzić. Przy pomocy miksera ubić twaróg, dodać śmietankę, przyprawę do serników i cukier puder (nie podaję ilości bo to zależy od kwaśności sera (kilka łyżek)), na koniec wlać żelatynę. Masa dość szybko robi się sztywna.

Na wierzch:
  • galaretka (u mnie wiśniowa)
  • brzoskwinie z puszki + sok (jako poncz)
Na boki:
  • małe opakowanie herbatników
Masę serową podzielić na 3 części. Płat biszkoptu nasączać sokiem z brzoskwiń i przekładać masą serową. 
Wierzch i boki tortu wysmarować cienką warstwą masy. Pozostałą częścią masy ozdobić krawędzie ciasta tworząc zaporę dla galaretki:).
Wierzch ciasta ozdobić brzoskwiniami i zalać tężejącą galaretką (musi być już dość gęsta). 
Boki tortu obsypać kruszonymi herbatnikami.
Na koniec wbić świeczki, odpalić i zaśpiewać "Sto lat":).








Przypominam o konkursie z okazji Światowego Dnia Wody:)
Do 22.03.2011r. możecie zostawiać swoje propozycje. 
Serdecznie zapraszam!!!

22 komentarze:

  1. Ekstra tort (dziwne, uwielbiam to samo, co Twój mąż nie wyłączając z tego zestawienia i Ciebie;)) i ekstra patent na biszkopt - wiele się, Aniu, można od Ciebie nauczyć.
    Sto lat dla Twojego męża!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka - dziękuję - przekażę, a patent gdzieś tam kiedyś zasłyszany...:), ale naprawdę działa:). Mój mąż był kiedyś przerażony jak powiedziałam, że teraz będę ciastem rzucać - obawiał się rzutu poziomego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sto lat dla męża:) I dla Ciebie gratulacje za tort! Mnie serowy też bardzo by smakował:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, serowy tort to świetny wybór! Bardzo bym chciała spróbować.Mąż będzie wniebowzięty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow!Wygląda jak z najlepszej cukierni taki profesjonalny,równiutki i taaaki słodki(ach te róż:))a ozdobne kwiatuszki wyglądaja jak male bezy:)śliczny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kubełek Smakowy - dziękuję:)
    Anna-Maria - dziękuję i również pozdrawiam:)
    Amber - Był wniebowzięty:)
    Pucinka21 - tyle komplementów, że chyba się zrobię jak ta galaretka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały tort.. Chętnie bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja droga torcik wygląda nieziemsko pysznie Szkoda tylko, że mi coś te biszkopty nie chcą wychodzić

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo apetycznie :)

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  10. Grażyna - dziękuję i częstuj się:)
    Kulinarne-smaki - zrób z tego przepisu i koniecznie nim rzuć, to działa:)
    Niebieska Pistacja - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajniacki tort - trochę inny od tych z ciężkimi, kremowymi masami...dobry jako zapowiedź nadchodzącej wiosny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Galaretka wygląda jak konfitura truskawkowa:) jami...torcik z pewnością niezwykle pychotny:)sto lat dla szwagra i przy okazji dla babci;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też bym zjadła takiego pysznego tortu..

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkiego dobrego dla Męża:) a torcik wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  15. Arven - tym z ciężkimi kremowymi masami mówimy zdecydowane "nie":)
    Jeż - dziękujemy:)
    Bozena - nie dziwię się:)
    Aga - dziękujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczny był ten tort :)
    I jak ładnie wyszły kwiatuszki z masy serowej. Gdybym nie spróbowała, to chyba bym nie przypuszczała, że taki smaczny i delikatny tort wyjdzie z tą masą.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mhmhmh! Poproszę dwa kawałki na wynos :-)) Galaretka i biszkopcik ;-)) Mi się podoba.. w końcu niedługo wiosna.. więc trzeba będzie ożywić stół w domu takim smakołykiem ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Olu - ja ostatnio często eksperymentuję z masami serowymi, ale ta wyszła naprawdę satysfakcjonująco:)
    Ewa - proszę bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Taki tort to ja rozumiem :) wygląda cudownie :)
    Spóźnione życzenia dla męża :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaki piękny tort! Bardzo mi się podoba !
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.