czwartek, 17 marca 2011

Sałatka a la Colesław

Dawno, dawno temu (oj, naprawdę bardzo dawno:)), za studenckich czasów pracowałam w KFC:).
Organizowałam przyjęcia dla dzieci (wtedy to był hit:),) a nawet zdarzyła mi się organizacja przyjęcia urodzinowego dla 40-latka (goście i szanowny jubilat traktowani byli jak dzieci) - dużo by opowiadać...:). 
W każdym razie od tego czasu mam słabość do Colesława:).
Po prostu bardzo lubię tę sałatkę (niestety kurczaka też - ale teraz z rozsądku nie jadam:)) - za to moje dziecko wiele by dało za taką ucztę:). 
Od czasu do czasu przygotowujemy sobie domową wersję tych "przysmaków":).
Colesław w moim wydaniu uległ małej modyfikacji (w oryginale to kapusta, marchew, cebula i sos majonezowy), ale smakiem za bardzo nie odbiega od oryginału.


Składniki:
  • ćwiartka białej kapusty
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 mały kiszony ogórek
  • 3 łyżki majonezu (w wersji light można ilość zmniejszyć i zastąpić jogurtem)
  • sól, cukier, pieprz
Kapustę drobno poszatkować. Obrane marchewki i ogórka kiszonego zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 
Ja wszystkie powyższe czynności wykonałam przy pomocy robota kuchennego:) - dlatego tym razem nie było bardzo drobno, ale lubię chrupać kapustę:).
Dodać sól, pieprz i cukier i wszystko wymieszać z majonezem. 
Sałatkę najlepiej przygotować wcześniej, żeby poleżała w lodówce i smaki się "przegryzły".
Podawać jako dodatek do drugiego dania lub zajadać jako przekąskę.

18 komentarzy:

  1. Coleslaw jest ulubionym obiadowym dodatkiem mojego połówka. Chętnie przy kolejnym obiadku zrobię go z Twojego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za coleslavem, nazywanym w Stanach - coslo i bardzo tam popularnym (pierwszy raz jadłam tę sałatkę własnie tam).
    Twoja wersja bardzo mi pasi.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Panna Malwina - będzie mi miło:)
    Lekka - zaczęłaś u źródeł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ulubiona surówka..uwielbiam soczyste kawalki warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że i ja lubię tą sałatkę

    OdpowiedzUsuń
  6. cos na odchudzenie dla mnie.. Bardzo zdrowe i mało kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna sałatka. Tylko musi być tak jak mówisz...powinna trochę poleżeć przed podaniem, by kapusta zmiękłą i smaki się przeszły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam sałatkę Coelsław.
    Aniu, czy podjęłabyś się urządzenia moich 40-tych urodzin? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach,ach...taka sałatka..kurczak i ziemniaczki-mogłabym zajadać 5 razy w tygodniu:)no i sliczna miseczka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sajgonka - rodzinne:)
    Kubełek-smakowy - jest urocza - to fakt:)
    Grażyna - fakt:)
    Escapade Gourmande - musi i to najlepiej kilka godzin:)
    Olu - he he zgadzam się w ciemno:)
    Pucinka21 -m iseczka robi furorę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kulinarne Smaki - coś mi przeskoczyło:) cieszę się, że Ty też:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię podobną sałatkę, ale bez ogórka kiszonego ..Muszę wypróbować z ogórkiem , bo wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  13. ale narobiłaś mi ochoty na tę sałatkę!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja robię bez ogóra kiszonego, ale następnym razem spróbuję z takim dodatkiem.
    Poza tym, uwielbiam colesława ;)

    Pozdrawiam Serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie suróweczki.. to świetny dodatek do wszelkich dań z mięsem itd. ;-)))

    wwww.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam :) to jedna z moich ulubionych sałatek

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.