sobota, 5 marca 2011

Kotlety z selera z mozzarellą

Już dawno o nich słyszałam, chociaż w wersji panierowanej. 
W końcu zebrałam się i zrobiłam.
Wyszły r e w e l a c y j n e!
Idealne dla wegetarian, dzieci (pod warunkiem, że nie mają uczulenia na seler), dorosłych i wszystkich pozostałych:)
Naprawdę mile mnie seler w tym wydaniu zaskoczył:)

Składniki:
  • średniej wielkości seler
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • około pół szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • mozzarella 
  • olej do smażenia
Selera ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skóry i pokroić na około 5 mm szerokości plastry. 
Z mąki, jajka i mleka oraz szczypty soli przygotować gęste ciasto naleśnikowe (ilość mleka zwiększyć w razie potrzeby). Plastry selera obtaczać w cieście naleśnikowym i smażyć z obu stron. 
Kotlety ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Na każdym ułożyć plasterki mozzarelli i posypać świeżo zmielonym pieprzem. 
Zapiekać w temp 200 stopni przez 10-15 minut.
Podawać jako samodzielną przekąskę lub jako danie główne.

12 komentarzy:

  1. No proszę, ale Ty ciekawostki na obiad czarujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię selera, i robiłam takie kotleciki w panierce, ale bez mozzarelli, pycha:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. zapowiadają się pysznie! ciekawa jestem ich selerowego smaku

    OdpowiedzUsuń
  4. Tilianara - staram się:)
    Żenia - cieszę się, że też Ci smakowały:)
    Paula - intensywny smak selera zdecydowanie w nich słabnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja selerem tak gardzę.

    Oj, Aniu, czarujesz, czarujesz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają.:)
    Myślę, że można je również zaserwować jako elegancki dodatek do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze się przyznać, że mnie zaskoczyłaś. Takiej wersji selerowej nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super przepis! Ja mam pokaźny zbiór przepisów na kotlety z różnych warzyw, chociaż robiłam już kotlety ze wszystkich kapust, rzep, porów a nawet łopianu to jakoś o selerze nigdy nie pomyślałam :)
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Selerka lubie,a takie kotleciki widze w roli miłego dodatku:)

    OdpowiedzUsuń
  10. A to feler westchnął seler.. ;-D Nie miałam okazji skosztować.. wiesz nawet sobie nie wyobrażam smaku tej przekąski ;-))

    Wygląda fajnie ;-)))

    Pozdrowionka (www.przysmakiewy.pl) - Biedr_ona.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadlam kiedys, ale to bylo tak dawno, ze nie pamietam, czy byly w panierce, jak schabowe, czy w takim ciescie, jak twoje... Wiem, ze byly tam tez orzechy wloskie, ale co, gdzie, jak? Pojecia nie mam :D Generalnie seler nie jest moim ukochanym warzywem (zwlaszcza gotowany/pieczony), ale moze pora go oswoic :)

    OdpowiedzUsuń
  12. :) no to postanowione, w sobotę my też to robimy!!!

    Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.