środa, 2 marca 2011

Pączki na Tłusty Czwartek, pączki na cały rok.

"Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, 
Gospodyni uwierzyła, tłustych pączków usmażyła"
Uwielbiam to powiedzonko:)
Uwielbiam też pączki. Bardzo:)
Nie tylko tego dnia, uwielbiam je przez cały rok. 
I mówcie sobie co chcecie, ale nie ma to jak domowe!
Ten przepis znalazłam w Moich Wypiekach
Jest idealny:) Odważnie zrobiłam od razu z 2 porcji - to była bardzo dobra decyzja, bo chętnych na pączki długo szukać nie trzeba:)


Składniki:

  • 600 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki rumu (nie miałam, dałam whisky:))
  • 250 ml letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
  • olej do smażenia (około 1,5 litra)
  • cukier puder do posypania
  • nadzienie: w zależności od upodobań, u mnie powidła śliwkowe:)
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. 
Powstały rozczyn dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. 
Ja użyłam do tego miksera.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. 
Na jednej połowie ciasta układać nadzienie (wcześniej można sobie wytyczyć obszar odciskając delikatnie kółka (szklanką).
Kupki nadzienia przykryć druga połową ciasta i w miejscach w których zaznaczą się małe góreczki wykrajać szklanką kółka.
Pączki ułożyć na oprószonym mąką podłożu i zaczekać aż troszkę podrosną. 
Smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu - na małym gazie, żeby się zbyt szybko nie spiekały. Ja smażę na oleju, jakoś nie mam przekonania do smażenia na smalcu (choć sam smalec lubię:)).
Do obracania pączków używałam długiego patyczka.
Usmażone pączki odsączać najlepiej na papierowych ręczniczkach i posypywać cukrem pudrem.
W Tłusty Czwartek zapomnieć o kaloriach! :)

24 komentarze:

  1. Pączki jak na wystawe:)Oby jutra dotrwały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mają szansy dotrwać, chociaż zawsze robię je z podwójnej porcji

      Usuń
  2. Ale pomysłowy sposób formowania! Wykorzystam jutro!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne!
    Żebyś Ty, Kobieto, wiedziała, ja ja Cię podziwiam, to byś obrosła piórami.
    Ej, to może dobrze, że nie wiesz.
    A ja właśnie myślę, czy zjeść jutro pączka, czy nie...

    OdpowiedzUsuń
  4. pucinka21 - jest szansa, że kilka przetrwa:)
    Kubełku Smakowy - to sposób mojej babci, nadzienie jest dokładnie w środku a wszystkie pączki są jednakowej wielkości:)
    Grażyna - dziękuję:)
    Lekka - po Twoich komplementach to i tak już obrosłam:) Jednego chyba możesz...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. też zamierzam zrobić jutro pączki, a Twoje wyglądają idealnie :) Pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
  6. już jutro tłusty czwrtek, najlepsze swieto w roku! tzn dla mnie :) pączki super sie prezentuja :) chetnie sie poczestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jutro się zabieram mam nadzieję, że choć troszkę będą podobne do Twoich

    OdpowiedzUsuń
  8. Magda - Powodzenia w wysmażaniu:)
    Szana - Częstuj się proszę:)
    Kasandraa6 - Dziękuję:)
    Kulinarne-smaki - Powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu,
    ja też jestem pod wrażeniem Twojej działalności kulinarnej!
    Bardzo mi się podobają Twoje przepisy.
    A pączki prezentują się tak, że normalnie ślinka leci. :)

    Pozdrawiam,
    Ania P.

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu P. - dziękuję:) a pączki ze szczerego serca polecam:) I nie taki diabeł straszny - naprawdę łatwo się je robi:)

    OdpowiedzUsuń
  11. moje ciasto wlasnie wyrasta,
    a pomysl z przykrywanie drugim kawalkiem ciasta bardzo dobry!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach, jadłam te pączki. Żadne sklepowe się nie umywają :) Pyszne, puszyste, delikatne. Mniam! Dzięki, Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  13. a Ty wiesz Kochana, ze ja właśnie w tym momencie robię dokładnie te samne pączusie:) a i dzieki za patent z nadzieniem, bo juz zastanawiałam się czy kulek nie lepić ....a szprycy z tak grubą końcówką nie mam, zeby po piecvzeniu nadziać:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - no to możesz robić spokojnie, bo przepis sprawdzony no i cieszę się, że sposób nadziewania Ci się przyda:)

      Usuń
  14. Kochana a powiedz mno TY mi jeszcze, jeśłi oczywiscie zdążysz:) ile czasu mnie więcej one rosną po ukształtowaniu? Bo ja zawsze pączki robiła,m z kimś ...to moje pierwsze robione samodzielnie od początku do końca:)

    OdpowiedzUsuń
  15. piękne są Twoje pączki, ja swoje smażę za godzinę, mam nadzieję, że będą podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zamiast rumu można dodać spirytus lub wódkę? ;)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.