niedziela, 20 marca 2011

Czekolada na wszystkie stany pogody i ducha:)

Zawsze czułam niedosyt pijąc czekoladę na gorąco. 
Była za rzadka. 
Pijałam w różnych miejscach. 
Z przeróżnymi dodatkami, ale żadna nie była w stanie mnie "zaspokoić":).
W końcu doszłam do wniosku, że widocznie taka nie istnieje. Aż jakiś czas temu u Maggie przeczytałam o specjalnym składniku czekolady na gorąco:). 
I to jest to!
A rozwiązanie zagadki bardzo prozaiczne: śmietana:).
I wcale nie przeszkadza mi, że kalorycznie. Nie piję jej przecież często:).
Gorąco polecam!


Składniki na 2 osoby:

  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek gęstej śmietany (18%) - nie może być kwaśna
  • 60 g gorzkiej czekolady

Mleko i śmietanę podgrzać w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. 
Nie gotować.
Spienić przy pomocy miksera (konsystencja będzie idealnie jednolita, a na wierzchu unosić się będzie przepyszna pianka.
W wersji "mega-rozkosz" dodać likier amaretto i bitą śmietanę na wierzch:).

9 komentarzy:

  1. Właśnie zrobiłam na poczekaniu Twoją propozycję :) Rzeczywiście ciekawy pomysł z dodaniem słodkiej śmietanki do mleka.
    wrotkaonline.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożena - dziękuję:)
    Joanno - jestem pod wrażeniem prędkości:) Domyślam się, że uwielbiasz czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pełna filiżanka słodyczy na wiosnę - Lubię to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, czekolada to jest to, a do picia to to 2 razy.:) Nie wiem, czy to, co piszę ma jakiś sens, bo już padam na nos ze zmęczenia. Jakby nie miało, to proszę wybaczyć.:)

    Dużo tych pitnych czekolad nie zaliczyłam, jednak najmilej i najlepiej wspominam czekoladę z Międzyzdrojów - podawaną wraz z widokiem na morze - to było to, czego mi odtąd brakowało i brakuje w każdej jednej czekoladzie.

    Po namyśle - ale śmietana to przecież prawie jak morze.;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kulinarne-smaki - na cały rok:)
    Lekka - wszystko w porządku:) to oczywiste, że śmietana jest jak morze:). Uwielbiam twoje komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, choć coraz więcej słońca jakoś mnie przekonuje do postu czekoladowego :) Czas zacząć biegać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ag Pe - a po bieganiu - czekoladka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na rozgrzanie,poprawe humoru,do filmu,plotek...dobra na wszystko:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.