czwartek, 31 marca 2011

Rozmarynowy mintaj w sosie szpinakowym z mascarpone

Ostatnio jadamy ryby gotowane na parze. Są zdecydowanie lżejsze od smażonych i bardziej "rybie" w smaku:).
Tym razem mintaj w towarzystwie rozmarynu i szpinakowego sosu z mascarpone.
Bardzo smacznie się to wszystko skomponowało.
Olka nie przekonałam do tego obiadu i zjadł ziemniaki z jajkiem sadzonym (dla niego nie ma innej opcji jak ryba smażona...) - może minie z wiekiem, nic na siłę:).


Składniki (2 osoby):
  • 500 g filetów z mintaja
  • opakowanie szpinaku świeżego (najlepiej jak największe)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • serek mascarpone (200g)
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
Filety umyć, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obłożyć gałązkami rozmarynu i ugotować na parze (gotowałam od razu z ziemniakami).
Na oliwie podsmażyć (wcześniej umyte) liście szpinaku z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Podlać niewielką ilością wody i dusić przez kilka minut.
Dodać mascarpone i podgrzewać do rozpuszczenia się sera.
Podawać np. z ziemniakami i sałatką z pomidorów i szczypiorku.



16 komentarzy:

  1. Ja do ryby się przekonałam dopiero niedawno, a zatem niewiele przed osiemnastymi urodzinami ;-)
    Ale teraz bym na pewno nie pogardziła taką pysznością!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z rybą nigdy nie miałam kłopotów.
    Za to majonez zaczęłam jeść w wieku 20 lat.:)

    Pozdrawiam Olka.:)

    Powiedz mu, że taka jedna ciotka mówiła, że jedni z największych wojowników na świecie - Wikingowie - żywili się prawie wyłącznie rybami (nie wiem czy z patelni delimano, ale przecież niewykluczone).;)
    Pięknie wygląda ta ryba.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz wygryzę dziurę w monitorze:) Przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za rybami, ale na miejscu Olka chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :D Uwielbiam ryby, a Twoje danie wygląda wyjątkowo apetycznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały ten sos z mascarpone. U mnie też ostatnio bardzo "rybnie" i z radością przekonuję się do nowych rybnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bożena-1968 - dziękuję za uznanie:)
    Arven - czyli jeszcze trochę poczekam:), we mnie w okresie dojrzewania smażona ryba wywoływała mdłości:)
    Lekka - Olek również pozdrawia, o Wikingach wie od dawna, zresztą karmimy go wieloma opowieściami w tym stylu - słucha chętnie, ale nie ma to przełożenia na preferencje żywieniowe (jakiś taki nieufny:))
    Żenia - oszczędź monitor:)
    Kulinarne-smaki - może i Tobie z wiekiem przyjdzie:)
    DominikaD - Dziękuję:)
    Komarka - ja też ostatnio nie jem tradycyjnej smażonej ryby tylko eksperymentuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za mintajem, ale z chęcią zjadłabym takie połączenie np. z sandaczem. Zapowiada się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, Twoja rybka tez na zielono.Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. polecam również w ryby i nie tylko papilotach :)
    Przepis bardzo fajny! Do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie wspaniałe połączenie! Nie pomyślałam nigdy o tym, żeby szpinak połączyć z mascarpone ;) Sam sos musi byc pyszny do makaronu! Na pewno niedługo zrobię :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczny widok, musimy kiedyś o tym pomyśleć w naszej kuchni...

    OdpowiedzUsuń
  13. Szpinak jak zwykle to wspaniały dodatek do wszelkich dań ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam
    czy moze byc szpinak mrozony ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy - może być. Wtedy już nie dodawać wody podczas duszenia. Pozdrawiam i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.