piątek, 4 marca 2011

Moja niezawodna sałatka

Po wczorajszym pączkowym obżarstwie proponuję coś lekkiego. 
To jest moja niezawodna sałatka.
Niezawodna - bo kiedy ją podaję gościom, to zawsze wzbudza podziw, że "taka prosta a taka smaczna".
Przygotowuję ją zawsze na chwilę przed podaniem, żeby nie straciła jędrności.


Składniki:
  • pół sałaty lodowej
  • puszka mandarynek
  • pół jabłka 
  • 50 g płatków migdałowych
  • pół jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • mały ząbek czosnku 
Jogurt naturalny przyprawić pieprzem, cukrem i solą i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Sałatę lodową pokroić na małe kawałki. Dodać mandarynki (każdy kawałek przeciąć na pół) i pokrojone, również na małe kawałki jabłko.
Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni. Na chwilę przed podaniem wymieszać sałatę z owocami, polać sosem jogurtowym i posypać płatkami migdałów. Opcjonalnie sos jogurtowy można zastąpić oliwą.
Sałatka bardzo dobrze komponuje się z pieczonymi mięsami:)

11 komentarzy:

  1. Faktycznie bardzo prosta. Przyznam, że połączenia lodowej z mandarynkami nie próbowałam, ale jest to do nadrobienia - zwłaszcza, że lodowa idzie u mnie jak woda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. salatki to ja zawsze i wszedzie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra brzmi i wygląda, i w ogóle pomysł. Niedługo się zdziwię , jak wymyślisz coś banalnego.;)
    Nie mam nic przeciwko prostym sałatkom - czasem są w stanie zakasować smakiem jakieś Bóg wie jak wyrafinowane zestawienia. Też mam jedną taką prościznę ulubioną, która bije na głowę wszystkie inne.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy dodatek mandarynek, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie owocowo-zielne sałaty, szczególnie z jogurtem i koniecznie z czosnkiem - sama nie wiem czemu, ale z nim taka sałatka jest po prostu boska :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś sałatkę z mandarynkami i sałatą. Takie połączenia są dobre. U mnie był słonecznik, u Ciebie są migdały. Mniam.
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  7. Kulinarne-smaki - to tak jak u mnie, główki lodowej znikają z prędkością światła:)
    Gosia - :)
    Lekka - jadam też zwykłe rzeczy...np. kanapkę:), albo jajko na miękko:)
    Fuchsia - spróbuj koniecznie:)
    Tilianara - Tak, czosnek ma w sobie coś magicznego:)
    Mops - Też kiedyś zrobiłam ze słonecznikiem, ale wolę wersję z migdałami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. to ja zdecydowanie wolę taką sałatkę zamiast pączków.

    OdpowiedzUsuń
  9. sałatka jest rewelacyjna :) a reakcja gości na nią - bezcenna :):):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Asieja - ja jednak pączki uwielbiam:) i sałatkę po pączkach:)
    Agnieszko - o tak:):):)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja jestem niedobra bo mnie dodatki owoców do warzy i mięsa jakoś przekonać nie mogą,ale reszta jak najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.