07:43

Mintaj w sosie pieczarkowym z surówką z kalarepy

Miałam wielką ochotę na rybę, a w zamrażalniku cierpliwie na swoją kolej oczekiwał mintaj. 
W lodówce, w towarzystwie sporego grona pieczarek, siedziała mademoiselle kalarepa. 
Pomyślałam chwilę i wymyśliłam te oto danie.
Mintaja połączyłam z pieczarkami, a kalarepie do towarzystwa dorzuciłam marchewkę. 
Lekko, pysznie - zdecydowanie do powtórzenia:).


Składniki dla 3 osób:
  • filety z mintaja (po 2 na osobę)
  • 200 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • śmietana 12-18%
  • kalarepa
  • 1 duża marchewka
  • gałązka świeżego kopru
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa, ocet winny
Filety rozmrozić. Opłukać wodą i lekko posolić. Ja ugotowałam filety na parze, ale można ugotować w osolonej wodzie - na małym gazie, żeby się nie porozpadały. 
Kalarepę (zapyta ktoś: skąd w marcu kalarepa? - też się zdziwiłam - mąż przytargał z hipermarketu), obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak samo postąpić z marchewką. 
Posiekać koperek i wymieszać z marchewką i kalarepą. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem. Skropić odrobiną octu i oliwy. Wymieszać i odstawić do lodówki. 
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Podsmażyć oba składniki na oliwie. Dodać sól i pieprz. Podlać wodą i dusić przez około 30 minut. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać (opcjonalnie można zagęścić mąką, ale nie jest to konieczne). Sosem polewać mintaja.
Podawać z ryżem.


18 komentarzy:

  1. Bardzo zdrowe i pożywne. Muszę zacząć akcję odchudzanie, a takie dania dla mnie w sam raz. Pozdrawiam serdecznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś pstrąga z sosem pieczarkowo-grzybowym mmm ależ to była bajka :) Bardzo smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super kompozycja - a pomysł z kalarepą - przedni! Tak ją lubię, a tak rzadko jem - dzięki Aniu.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kwintesencja zdrowia - zazdroszczę Ci tych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grażyna - na akcję odchudzanie zdecydowanie się nadaje :)
    Tilianara - zgadzam się i zdecydowanie muszę kiedyś pstrąga z grzybami przyrządzić :)
    Lekka - ja mam tak samo z kalarepą :)
    Kulinarne-smaki - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałam że kalarepy mają oczy... Fajna propozycja na obiad, zdrowa i smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. całkiem fajne to warzywno rybne towarzystwo.
    a kalarepę też dziś widziałam w sklepie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajne danie i na szczęście ryba z pary lub wody, a nie w panierce z tłuszczem, brrr. A jak zobaczyłam hasło mintaj, to obawiałam się własnie tego. Z tymi dodatkami - bomba. Zapraszam do mojej akcji RYBY!!! Jest na durszlaku bez obrazka niestety! pozdr. kinga

    OdpowiedzUsuń
  9. Żenia - mają:)
    Asieja - o czyli to popularne zjawisko:)
    Kinga - już dołączyłam:), dzięki za zaproszenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No kalarepy akurat nie mam w lodówce. Ale pieczarki są i mintaj też znajdzie się w zamrażalniku. Lubię takie gotowanie, z produktów, które się ma w domu, tak aby nie marnować zbyt wiele jedzenia :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  11. Mopswkuchni - ja gotuję ostatnio z tego, co mi mój kochany Intendent zakupi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna wersja ryby - a kalarepka z marchewką to świetny dodatek . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Same pyszne rzeczy :) Śliczne zdjęcie surówki, takie słoneczne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy jadlam rybki z grzybami,ale nie zawachałabym się spróbować tego dania:)a surówka...mmm pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kalarepka bardzo fajna, nie widziałam jeszcze takiej .A całe danie pycha.. muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  16. O, musze tej kalarepki sprobowac! Widzialam wczoraj na targu, ale nie kupowalam, bo po co? :) Akurat mam na jutro rybe!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń