16:25

Hamburgery

"Mamo, te hamburgery są lepsze niż w Mc Donaldzie".
Usłyszeć takie oświadczenie z ust dziecka to najpiękniejsze, co można usłyszeć .
Kolana mi zmiękły, a na ustach pojawił się uśmiech w stylu "największy na świecie banan":).
Dorosłym też bardzo smakowały, a co najważniejsze mój żołądek przyjął i bez pretensji strawił. 
W przeciwieństwie do tych "oryginalnych", na które bardzo źle reaguje.
Teraz złożyłam obietnicę zrobienia kurczaka a la KFC:). 
Syn o mnie dba, żebym mogła się wykazać. 
A hamburger powstał pod natchnieniem Pauli.


Składniki na bułki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 430 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 7 g drożdży suszonych (14 g świeżych)
  • 1 jajko do smarowania
  • do posypania sezam
Z podanych składników sporządzić ciasto (świeże drożdże rozpuścić w mleku). W przypadku drożdży suszonych nie ma potrzeby sporządzania rozczynu.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i lekko rozwałkować. Szklanką wycinać koła i układać je na blaszce. Smarować rozmąconym jajkiem i posypywać sezamem. Blachę z bułkami odstawić w ciepłe miejsce, żeby bułki wyraźnie podrosły. 
Piec ok. 15 minut w 190 stopniach.

Składniki na kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 bułka kajzerka (zamoczona w wodzie, a następnie odciśnięta)
  • sól, pieprz, chili, majeranek
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Podane składniki dokładnie wymieszać i formować z nich płaskie, okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju.

Dodatki do hamburgerów. Tu pozostawiam dowolność:)
U nas:
  • sałata lodowa
  • cebula
  • marynowana czerwona papryka
  • czarne oliwki
  • ogórki konserwowe
  • majonez
  • ketchup
Bułki i kotlety przed podaniem podgrzać w piekarniku. Bułki przekrajać i wkładać do środka kotlet z ulubionymi dodatkami. 

15 komentarzy:

  1. dzieci są naszymi najwspanialszymi, ale i najostrzejszymi sędziami:) .... a wiec usłyszeć takie słowa z ust dziecka to najcudowniejszy komplement, a dla nas innych mam najlepsza rekomendacja przepisu:) pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprawdzie w MacDonaldzie nie bywam i omijam go szerokim łukiem,ale te hamburgery to są na pewno sto razy pyszniejsze niż w tej okropnej sieciówce!

    OdpowiedzUsuń
  3. No ba! Pewnie, że takie hamburgery są lepsze niż w jakimkolwiek fast foodzie. Sama bym z chęcią zjadła taką kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za takiego Hamburgera też bym chciała być Twoim dzieckiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, bardzo się cieszę, że je zrobiłaś i że spotkały się z tak pozytywną reakcją! mi też bardzo smakowały, a do hamburgerów są jak znalazł tym bardziej, że nie wyrastają tak straszliwie, tylko osiągają idealny smak do tego typu dań :) pozdrowienia dla Olka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piekne te buleczki ci wyszly!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe hamburgery uwielbiam. Musze przyznać, że nakłoniłaś mnie,żeby takie wkrótce zrobić. Już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj i mnie narobiłaś potężnego smaka, więc pewnie i u mnie niebawem się pojawią.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie domowe hamburgery są najlepsze na świecie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jolu - młody często krytykuje więc z jego ust to niebywały komplement:)
    Amber - i omijaj dalej:)
    Tilianara - no ba:)
    Kulinarne-smaki - o takie wdzięczne dziecko to bardzo chętnie:)
    Paula - przekażę:)
    Ewam - bardzo dziękuję:)
    Escapade Gourmande - smacznego:)
    Lekka - Ty pewnie wymyślisz jakąś ciekawą odmianę light:)
    Majana - pewnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fastfoodowo widzę ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Sama bym wciamała taką bułę! :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie bym zjadła takiego hamburgera. Twój wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie wygląda. sto razy zdrowszy i bardziej apetyczny niż jakiś kupny

    OdpowiedzUsuń
  15. Ekstra bułeczki,wszystko bez"ulepszaczy"-poprosze 2:)

    OdpowiedzUsuń