13:21

Stefanka z orzechami

stefanka
Stefankę z orzechami polecam fanom orzechowców. 
Mi się takie połączenie bardzo spodobało. 
Ciasto "Stefanka" uwielbiam i gościło już wcześniej na blogu. Jest przyjemnie maślane i spojone delikatną masą z kaszy manny. Polewa z czekolady i orzechów włoskich bardzo dobrze się z tym ciastem komponuje. 
Jeżeli macie ochotę na klasycznego orzechowca to po przepis odsyłam tu.

Składniki ciasta (blacha 33 cm x 22 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. 

Składniki masy:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 11 płaskich łyżek kaszy manny

Mleko zagotować z masłem i cukrami. Wsypać kaszę i cały czas mieszać. Gotować ok. 10 minut do uzyskania masy o konsystencji gęstego budyniu. Do masy można dodać trochę soku z cytryny, ale nie jest to konieczne. Gorącą masą przełożyć wcześniej upieczone placki. 

Składniki polewy:

  • 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 75 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej (ustawiając miskę (najlepiej metalową) na garnku z parującą wodą). Powstałą masę wylać na ciasto i posypać siekanymi orzechami włoskimi. 
Ciasto najlepsze na drugi dzień. 




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam stefankę, z orzechami musi być jeszcze lepsza ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Stefankę bardzo lubię jeść, ale... nigdy jej nie upiekłam :-(
    Może spróbuję? Kolejne ciacho na listę.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jej nie robiłam, a tak smacznie wygląda. Może kiedyś się w końcu na nią skuszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu wspaniałe ciasto:) Bardzo lubimy takie wypieki:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię dziś :-). Mam na nią strasznego smaka :-D

    OdpowiedzUsuń