środa, 22 stycznia 2014

Chleb graham (na drożdżach)

chleb na drożdżach
Chleb pszenny, z mieszanki mąki graham i pszennej chlebowej. Mało z nim zachodu, a można go również mianować "chlebem ratunkowym", bo uratował nas kiedy w niedzielne popołudnie okazało się, że nie ma pieczywa. 
Trzeba dać mu chwilę na wyrośnięcie, ale w porównaniu z chlebami na zakwasie czas i tak jest dużo krótszy. 

Składniki (piekłam w keksówce 10 cm  x 25 cm):

  • 2 szklanki* mąki pszennej graham (T 1850)
  • 2 szklanki mąki pszennej (T 650)
  • 3 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 szklanki ciepłej (lekko) wody
*szklanka o pojemności 250 ml


 Z podanych składników zagnieść ciasto (ja wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami) i pozostawić do wyrośnięcia (około godziny).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą formy (można dodatkowo wysypać ją np. otrębami lub bułką tartą) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (1-1,5 h). Piec około 30-35 minut w 200 stopniach (aż wierzch się ładnie zarumieni). Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i wyjąć chleb z formy, a następnie studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystygnięciu. 
Zainspirował mnie chleb Oli

Po przepisy inne moje wypieki zapraszam tu

9 komentarzy:

  1. Też mam takie ratunkowe przepisy:) ....ten również zapiszę:) Śliczny i bardzo kształtny bochenek:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. robilam juz wile chlebków ale ten graham jest przepyszny....kradne przepis....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale gdzie kupić mąkę graham, czy taka jest? czy może chodzi o pełnoziarnistą typu 1850, bo taka jest w sklepach. Jak pytam o mąkę graham, to widzę zdziwienie i sprzedawcy nie mogą mi udzielić żadnej odpowiedzi, czy taka mąka jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest mąka typ 1850 - na mojej etykiecie była graham - zobacz proszę w google w grafikach.

      Usuń
  4. Witam,piekłam chlebek już trzy razy i za każdym razem w piekarniku lekko mi opada.Może za mało mąki.Dałam 260g mąki T 650 i 280g mąki T 1850 oraz 375ml wody.Gdyby Pani mogła podać wagowo ilość mąki,to bym była wdzięczna. Poza tym chlebek bardzo pyszny.Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety moja waga jest zepsuta i nie jestem w stanie teraz podać dokłądnej wagi mąki. Przyjęłabym, że szklanka to ok. 160 g mąki T650 i ok. 150 g T1850, więc faktycznie przyczyną u Pani może być zbyt mała ilość mąki i zbyt rzadkie ciasto. Proszę spróbować odmierzyć metodą "szklankową"

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.