Chleb pszenny, z mieszanki mąki graham i pszennej chlebowej. Mało z nim zachodu, a można go również mianować "chlebem ratunkowym", bo uratował nas kiedy w niedzielne popołudnie okazało się, że nie ma pieczywa.
Trzeba dać mu chwilę na wyrośnięcie, ale w porównaniu z chlebami na zakwasie czas i tak jest dużo krótszy.
Składniki (piekłam w keksówce 10 cm x 25 cm):
- 2 szklanki* mąki pszennej graham (T 1850)
- 2 szklanki mąki pszennej (T 650)
- 3 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 szklanki ciepłej (lekko) wody
*szklanka o pojemności 250 ml
Z podanych składników zagnieść ciasto (ja wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami) i pozostawić do wyrośnięcia (około godziny).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą formy (można dodatkowo wysypać ją np. otrębami lub bułką tartą) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (1-1,5 h). Piec około 30-35 minut w 200 stopniach (aż wierzch się ładnie zarumieni). Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i wyjąć chleb z formy, a następnie studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystygnięciu.
Zainspirował mnie chleb Oli.
Po przepisy inne moje wypieki zapraszam tu.
świetny Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńŚwietny:)
OdpowiedzUsuńTeż mam takie ratunkowe przepisy:) ....ten również zapiszę:) Śliczny i bardzo kształtny bochenek:) buziaki
OdpowiedzUsuńrobilam juz wile chlebków ale ten graham jest przepyszny....kradne przepis....pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i smacznego :)
UsuńAle gdzie kupić mąkę graham, czy taka jest? czy może chodzi o pełnoziarnistą typu 1850, bo taka jest w sklepach. Jak pytam o mąkę graham, to widzę zdziwienie i sprzedawcy nie mogą mi udzielić żadnej odpowiedzi, czy taka mąka jest.
OdpowiedzUsuńTo jest mąka typ 1850 - na mojej etykiecie była graham - zobacz proszę w google w grafikach.
UsuńWitam,piekłam chlebek już trzy razy i za każdym razem w piekarniku lekko mi opada.Może za mało mąki.Dałam 260g mąki T 650 i 280g mąki T 1850 oraz 375ml wody.Gdyby Pani mogła podać wagowo ilość mąki,to bym była wdzięczna. Poza tym chlebek bardzo pyszny.Pozdrawiam Halina
OdpowiedzUsuńNiestety moja waga jest zepsuta i nie jestem w stanie teraz podać dokłądnej wagi mąki. Przyjęłabym, że szklanka to ok. 160 g mąki T650 i ok. 150 g T1850, więc faktycznie przyczyną u Pani może być zbyt mała ilość mąki i zbyt rzadkie ciasto. Proszę spróbować odmierzyć metodą "szklankową"
Usuń