Tarta z wędzoną makrelą i brokułem może być zarówno daniem obiadowym jak i ciepłą przekąską.
Wędzona makrela mimo intensywnego smaku nie zdominowała tarty, a jedynie wniosła fajny wędzono-słonawy posmak. Brokuły idealnie się z nią skomponowały.
Tartę zrobiłam na razowym spodzie, który bardzo lubię w tartach.
Składniki spodu (forma o średnicy 23 i dwie małe foremki):
- 1 szklanka mąki pszennej razowej T2000
- 1/2 szklanki mąki pszennej T650
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (min. 30 minut)
Składniki nadzienia:
- średniej wielkości wędzona makrela
- mały brokuł
- 200 g śmietany 12%
- 5 jajek
- sól, pieprz
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, najlepiej na parze (krótko, ma pozostać lekko twardawy). Makrelę obrać i podzielić na małe kawałki.
Przy pomocy miksera spienić jajka ze śmietaną, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem (sól można pominąć, ponieważ nadzienie przejmuje słoność z wędzonej ryby).
Formy do tart lub tortownicę wyłożyć ciastem (rozwałkować na placek o grubości ok. 4-5 mm), nakłuć widelcem i zapiec 12 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć kawałki wędzonej makreli, zalać masą jajeczną i rozłożyć kawałki brokuła. Całość zapiekać około 35 minut w temp. 180 stopni.
Jak zrobić tartę możecie również zobaczyć na filmie.
Jak zrobić tartę możecie również zobaczyć na filmie.
wygląda smacznie, ciekawy pomysł z wędzoną rybą:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł naprawdę. Makrelę mam, brakuje brokuła...
OdpowiedzUsuńBardzo fajna ta tarta Aniu .... zapewne by nam posmakowala, bo z wędzoną makrelą bardzo się lubimy:) buziaki
OdpowiedzUsuń