09:05

Tarta z makrelą wędzoną i brokułem

tarta  z makrelą wędzoną i brokułem

Tarta z wędzoną makrelą i brokułem może być zarówno daniem obiadowym jak i ciepłą przekąską. 
Wędzona makrela mimo intensywnego smaku nie zdominowała tarty, a jedynie wniosła fajny wędzono-słonawy posmak. Brokuły idealnie się z nią skomponowały. 
Tartę zrobiłam na razowym spodzie, który bardzo lubię w tartach. 

Składniki spodu (forma o średnicy 23 i dwie małe foremki):

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej T2000
  • 1/2 szklanki mąki pszennej T650
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (min. 30 minut)


Składniki nadzienia:
  • średniej wielkości wędzona makrela
  • mały brokuł
  • 200 g śmietany 12%
  • 5 jajek
  • sól, pieprz
tarta z makrelą wędzoną
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, najlepiej na parze (krótko, ma pozostać lekko twardawy). Makrelę obrać i podzielić na małe kawałki. 
Przy pomocy miksera spienić jajka ze śmietaną, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem (sól można pominąć, ponieważ nadzienie przejmuje słoność z wędzonej ryby). 
Formy do tart lub tortownicę wyłożyć ciastem (rozwałkować na placek o grubości ok. 4-5 mm), nakłuć widelcem i zapiec 12 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć kawałki wędzonej makreli, zalać masą jajeczną i rozłożyć kawałki brokuła. Całość zapiekać około 35 minut w temp. 180 stopni. 

Jak zrobić tartę możecie również zobaczyć na filmie

3 komentarze:

  1. wygląda smacznie, ciekawy pomysł z wędzoną rybą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł naprawdę. Makrelę mam, brakuje brokuła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna ta tarta Aniu .... zapewne by nam posmakowala, bo z wędzoną makrelą bardzo się lubimy:) buziaki

    OdpowiedzUsuń