niedziela, 26 stycznia 2014

Bezy z kremem kakaowym

bezy z kremem

Samodzielne upieczenie bezy nie jest trudne. Trzeba się trzymać dwóch zasad - masa bezowa ma być gęsta i lśniąca, a pieczenie odbywać się w nie za wysokiej temperaturze. 
Marzyły mi się bezy takie jak ze sklepu, z pięknym, regularnym kształtem, wyszły bardziej przypominające makaroniki, ale zapewniam, że w smaku to najlepsze bezy jakie mi się kiedykolwiek udały. Delikatna skorupka na wierzchu i białe, ciągnące się bezowe wnętrze. 
Krem kakaowy wspaniale kontrastuje ze słodyczą bezy. 
Dla mnie bezy idealne:)

Polecam też bezę z owocami - teraz można zrobić np. z brzoskwiniami z puszki:)








Składniki bezy:

  • 6 białek (mogą być mrożone)
  • szczypta soli
  • 380 g cukru pudru
Składniki kremu:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kakao (użyłam ciemnego)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Białka (można użyć również białek wcześniej zamrożonych) ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do białek dodawać po łyżce cukru pudru (nadal ubijać przy pomocy miksera). Ubijać do momentu aż masa będzie lśnić. Bezę przełożyć najlepiej do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - jeżeli nie macie rękawa to można użyć sztywnego worka z odciętym rogiem lub po prostu nakładać porcje łyżką. 
Piec w temp. 150 stopni ok. 40 minut (jeżeli zdecydujecie się na większe kształty to troszkę dłużej). 

bezy z kremem
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone oraz kakao i cukier. Kremem przełożyć bezy (nakładałam szprycą do ozdabiania tortów). Przechowywać w lodówce. 

15 komentarzy:

  1. Cudne te beziki. Zjadłabym kilka :)
    Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezy super, fajnie popękane po wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, śliczności!
    Ach,jakbym zjadła. Wszystkie od razu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też szykuję się do zrobienia bezików:-), ale w trochę innym wydaniu. Twoje wyszły przepięknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robiłem ostatnio bezy, tyle, że wyszły mi trochę zbyt ciemne. Całkiem fajny pomysł na połączenie ich kremem.

    Pozdrawiam i blog ląduje w obserwowanych

    www.gotujebochce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł - idealne połączenie smaków - prawdziwa uczta smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie robiłam sama bezów z kremem. Mam jednak takie wspomnienie z przyjaciółką moją - która uwielbiała bezy przekładane kremem i jadła je z takim namaszczeniem, że aż ślinka leciała mnie, jako obserwującej.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Bezy z kremem kawowym... pychota. U mnie największą popularnością cieszy się tort bezowy z masą śmietanowo- czekoladową plus maliny :-)
    Pozdrowienia !

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Zapraszam do powstającego spisu blogów. spisiocenablogow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podobają Aniu ... bezy robiłam już kilkukrotnie, jednak kremem jeszcze ich nie przekładałam:). Świetny pomysł:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.