14:11

Babka z masą kajmakową

babka z masą krówkową
Są takie ciasta, w których się można zakochać od pierwszego wejrzenia:) U mnie taka reakcja nastąpiła na widok babki upieczonej przez Olę.
Co prawda nieco pozmieniałam przepis (bo nie wszystkie składniki miałam akurat w domu), ale najważniejsza w tym cieście jest duża zawartość masy kajmakowej.
Bardzo polecam samodzielne przygotowanie masy, ale jeśli nie macie czasu lub po prostu ochoty, to oczywiście można skorzystać z gotowej. Wierzch babki to u mnie masa kajmakowa i orzeszki ziemne, ale można je również zastąpić np. płatkami migdałów. Można też babkę po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Składniki (piekłam w tortownicy 26 cm z wkładem do babek, z kominem):
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (o wadze 530 g) lub puszka gotowej masy kajmakowej
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (może być też biały)
  • 4 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzeszki do posypania po wierzchu ( u mnie 4 łyżki siekanych orzeszków ziemnych)
  • masło + kasza manna (lub bułka tarta) do wysmarowania formy
babka z masą krówkową

Puszkę mleka wstawić do małego garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu min. 2 godziny. Ostudzić - ja użyłam lekko ciepłej masy, ale nie miało to wpływu na ciasto. 
babka krówkowaPrzy pomocy miksera utrzeć masło z dodatkiem 1/3 szklanki cukru trzcinowego (używam szklanki o pojemności 250 ml). Ucierać długo, aż masa będzie puszysta. Do masy wbić kolejno jajka, a następnie dodać jogurt, masę kajmakową (2/3 puszki) i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. 
Po wyjęciu babkę pozostawić w formie ok 10-15 minut, a następnie wyjąć i studzić na kratce.
 Ostudzoną babkę wysmarować masą kajmakową (można ponownie wstawić puszkę do garnka z wrzątkiem, do 1/3 wysokości puszki i podgrzać masę, żeby lepiej się rozsmarowywała). Po wierzchu posypać orzeszkami. 




11 komentarzy:

  1. Fajna babeczka.
    Mam chęć na jakieś ciasto, ale chyba jednak będzie sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - a wiesz, że o mało co nie zrobiłam kajmakowego sernika:)

      Usuń
  2. ja również padłam ofiarą zakochania :) uwielbiam takie słodkie wypieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata - o dziwo babka nie jest bardzo mocno słodka:) Polewa już tak:), ale nie ma jej dużo, więc super się komponuje.

      Usuń
  3. Ależ mi narobiłaś smaka na kajmak!!! A na babkę... o jaaaa chyba muszę się za nią zabrać, brzmi i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I babkę lubię i kajmak też; Tyle, że po tych dłuuuuuuugich świetach podtuczyliśmy się jak gęsi..., więc żadnych słodkości przez jakiś czas :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. A u Oli zobacz za kajmakiem nie wszyscy przepadali ;) Ja z miłą chęcią kawałek, albo nawet dwa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie wyglada :) No mozna sie zakochac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam kiedyś podobną:) ... kajmak cudownie pasuje do babki:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. A JA ZROBIŁAM Małą rewolucję :) Upiekłam z tego przepisu babeczki :)

    OdpowiedzUsuń