Rolada biszkoptowa jest naprawdę prosta do zrobienia.
Dawno, dawno temu zdarzało mi się kupić taką gotową z dłuuuuuugim terminem przydatności do spożycia.
Wzdrygam się na samo wspomnienie wyżej wymienionej.
Domowa rolada jest przepyszna i nie ma z nią nic wspólnego:)
Moja może nie ma idealnego kształtu, ponieważ trochę się pospieszyłam i masa jeszcze była zbyt rzadka, ale w smaku była naprawdę rewelacyjna.
Do jej przygotowania użyłam cytrynowej galaretki - można oczywiście zmieniać smaki i za każdym razem cieszyć się jej nową odmianą.
Składniki ciasta (na dużą blachę z piekarnika):
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao (używam ciemnego)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Osobno ubić białka. Przy pomocy łyżki połączyć ubite żółtka z białkami, a następnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać łyżką.
Piec 10 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto obrócić i delikatnie oderwać papier. Ciasto położyć na lnianej ścierce i zwinąć w rulon. Pozostawić do wystygnięcia.
Składniki masy:
- 300 ml śmietany 30% (schłodzonej)
- galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Śmietany ubić i pod koniec małym strumieniem wlać galaretkę. To nieco rozluźni śmietanę. Masę najlepiej wstawić na kilka minut do lodówki.
W tym czasie odwinąć biszkopt. Gdy masa lekko stężeje posmarować nią biszkopt i zwinąć w rulon. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Można podać lekko oprószoną cukrem pudrem
Uwielbiam takie rolady , apetyczne :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam rolady samodzielnie. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńAniu, ta rolada wygląda przepysznie i przepięknie!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńuwielbiam słodkie rolady. wygląda i na pewno smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuńbardzo sympatyczny blog :)
Ślicznie wygląda! a ja jeszcze się nie zdecydowałam na zrobienie samodzielnie rolady .
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKupne rolady są przerażająco słodkie i paskudne - w większości :)
Dla mnie to jeszcze ciężka sprawa tak ładnie wszystko zwinąć, ale się uczę, i może kiedyś moje rolady będą tak śliczne jak Twoje :)
Wygląda naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńAleż kusząco wygląda;)
OdpowiedzUsuńpiękna, ale Kotek blacha do piernika, please, jaki to wymiar ? ;)
OdpowiedzUsuńIwona - kochana, późno już czytałaś:) Piekarnika:) Taka na cały piekarnik:)
UsuńAniu uwielbiam rolady:) kojarzą mi się z Ciocią, która piekla najlepsze rolady z bitą smietaną na świecie:) .... mnóstwo masy u Ciebie i to mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńJesteś genialna przypomina mi się dzieciństwo Dziękuje :)
OdpowiedzUsuńJustyna K - bardzo mi miło:)
Usuń