13:56

Rolada biszkoptowa z masą śmietanową

rolada biszkoptowa z masą śmietanową

Rolada biszkoptowa jest naprawdę prosta do zrobienia. 
Dawno, dawno temu zdarzało mi się kupić taką gotową z dłuuuuuugim terminem przydatności do spożycia. 
Wzdrygam się na samo wspomnienie wyżej wymienionej. 
Domowa rolada jest przepyszna i nie ma z nią nic wspólnego:)
Moja może nie ma idealnego kształtu, ponieważ trochę się pospieszyłam i masa jeszcze była zbyt rzadka, ale w smaku była naprawdę rewelacyjna. 
Do jej przygotowania użyłam cytrynowej galaretki - można oczywiście zmieniać smaki i za każdym razem cieszyć się jej nową odmianą. 










Składniki ciasta (na dużą blachę z piekarnika):

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao (używam ciemnego)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Osobno ubić białka. Przy pomocy łyżki połączyć ubite żółtka z białkami, a następnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać łyżką. 
Piec 10 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto obrócić i delikatnie oderwać papier. Ciasto położyć na lnianej ścierce i zwinąć w rulon. Pozostawić do wystygnięcia. 

Składniki masy:
  • 300 ml śmietany 30% (schłodzonej)
  • galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszać i ostudzić. 
Śmietany ubić i pod koniec małym strumieniem wlać galaretkę. To nieco rozluźni śmietanę. Masę najlepiej wstawić na kilka minut do lodówki.
W tym czasie odwinąć biszkopt. Gdy masa lekko stężeje posmarować nią biszkopt i zwinąć w rulon. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 
Można podać lekko oprószoną cukrem pudrem

















14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie rolady , apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam rolady samodzielnie. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, ta rolada wygląda przepysznie i przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam słodkie rolady. wygląda i na pewno smakuje obłędnie!
    bardzo sympatyczny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda! a ja jeszcze się nie zdecydowałam na zrobienie samodzielnie rolady .

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda :)
    Kupne rolady są przerażająco słodkie i paskudne - w większości :)
    Dla mnie to jeszcze ciężka sprawa tak ładnie wszystko zwinąć, ale się uczę, i może kiedyś moje rolady będą tak śliczne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna, ale Kotek blacha do piernika, please, jaki to wymiar ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - kochana, późno już czytałaś:) Piekarnika:) Taka na cały piekarnik:)

      Usuń
  8. Aniu uwielbiam rolady:) kojarzą mi się z Ciocią, która piekla najlepsze rolady z bitą smietaną na świecie:) .... mnóstwo masy u Ciebie i to mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jesteś genialna przypomina mi się dzieciństwo Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń