Ta grochówka to wielki przełom żywieniowy mojego syna. Ostatnio przekonał się do kiszonej kapusty, a teraz do grochówki. Okazało się, że był bardzo zdziwiony, iż grochówka nie jest zielona - zajadał ze smakiem myśląc, że to zupa z soczewicą. Przy pierwszej porcji nie wyprowadzałam go z błędu, ale przy drugiej dokładce odważyłam się ujawnić główny składnik. Pełna akceptacja i morze pochwał.
Teraz pora przekonać dziewczynki...:)
Zupa jest naprawdę przepyszna, bardzo aromatyczna. Najlepsza na drugi dzień (musi swoje odstać:))
Składniki:
- 400 g grochu łuskanego (połówki)
- 300 g wędzonego boczku (najlepiej chudego)
- 3 średnie marchewki
- mała pietruszka
- kawałek selera + łyżka siekanej natki (można pominąć)
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- kilka ziarenek kolendry
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka cząbru
- sól, pieprz do smaku
Groch zalać wodą i odstawić na kilka godzin (z reguły moczę całą noc). Odsączyć, przepłukać i wsypać do garnka. Zalać wodą, dodać ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i kolendrę i gotować na małym ogniu (około 1-1,5 godziny). W osobnym garnku podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Usmażony (wraz z wytopionym tłuszczem) przelać do gotującego się grochu. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować dalej na małym ogniu. Po 20 minutach dodać majeranek i cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut. Dobrze jest przygotować grochówkę z wyprzedzeniem, żeby smaki się przegryzły.
Zupę można przygotować również z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków.
Moja ulubiona zupa, mniam ;)
OdpowiedzUsuńZamarzyła mi się teraz grochóweczka:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na super zupę!
OdpowiedzUsuńJa całkiem niedawno przekonałam się do grochówki:). Twoja wersja różni się troszke od mojej .... i wyglada bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNaszło mnie i jutro ugotuję moją pierwszą w życiu grochówkę ;-) Mam nadzieję, że Twój przepis mi w tym pomoże, tylko nie wiem ile ziemniaków i kiedy je dodać jak już groch się ugotuje? Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuń3-4 średnie ziemniaki. Dodać ok. 15 minut po innych warzywach, bo wymagają najkrótszego gotowania. Powodzenia! :)
UsuńDziękuję pięknie ;)
Usuń