czwartek, 9 stycznia 2014

Chałka drożdżowa z kruszonką

chałka drożdżowa z kruszonką
Chałkę z kruszonką uwielbiamy wszyscy w rodzinie. Najlepiej w ramach kolacji na słodko. Lubimy zajadać posmarowaną masłem.
Chałka zaczyna znikać jak tylko lekko przestygnie i najbardziej pożądane są kawałki z dużą ilością kruszonki.
A zapach jaki się jeszcze długo roznosi w domu...poezja:)

Składniki (na 2 chałki):


  • 3 szklanki mąki
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 2 żółtka + 1 jajko do smarowania po wierzchu
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 7 g suchych lub 25 g świeżych drożdży
  • kruszonka: 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła
Z podanych składników zagnieść ciasto - nie powinno być bardzo klejące (można lekko zwiększyć ilość mąki, jeśli zajdzie taka potrzeba). W przypadku użycia drożdży świeżych wcześniej rozpuścić je w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru).  Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, żeby nieco podrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować 4 wałeczki. 
chałkaSplatać chałkę kładąc 1 wałek na 3. Następnie 4 na 2 i kolejno przeplatając dwa środkowe (2 i 3).
Czynności powtarzać aż do splecenia całej chałki. Końcówki złączyć ze sobą  i podwinąć pod spód. Przygotować kruszonkę rozcierając podane składniki w rękach. 
Splecione chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. 
Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia (piekłam 40 minut). 



24 komentarze:

  1. Ostatnio robilam taka z zurawina ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - z żurawiną brzmi nieźle:)

      Usuń
  2. Ale piękna chałka. Bywa że piekę chałkę, ale splatałam ją zawsze tylko z trzech kawałków ! Następnym razem zrobię wg instrukcji :) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - smakują tak samo, ale ta spleciona z czterech daje fajną frajdę przy przygotowywaniu:)

      Usuń
  3. Przepysznie wygląda! Dawno nie robiłam chałki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - ja wcześniej tylko takie warkoczowe robiłam:)

      Usuń
  4. Cudna jest. Wiesz, że nigdy nie robiłam? Drożdżowe tak, makowce, paszteciki i rogaliki drożdżowe, ale chałki nie. Wiesz, Córcia moja przyjedzie za tydzień na weekend to upiekę, ona bardzo lubi !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W - to koniecznie trzeba córce zrobić:) U mnie dzisiaj powtórka:)

      Usuń
  5. My też uwielbiamy chałkę:) ... nawet masla wówczas nie trzeba, odrywamy po prostu kawalek po kawalku:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. oo muszę zrobić :) dodam rodzynek mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chaleczka wyszla przepyszna i po 23min juz ja wyjelam bo byla gotowa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to szybko :) Wszystko zależy od piekarnika :) Cieszę, się że smakowała :)

      Usuń
  8. nie wiem czy coś zrobiłam źle ale wcale nie chciała mi urosnąć :( dopiero w piekarniku ruszyła... ogólnie smakuje nieźle ale mogłaby być bardziej puszysta... jakaś podpowiedź co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć. Ona nie wyrasta przed pieczeniem jakoś spektakularnie, ale samo ciasto (w pierwszej fazie) wyrasta dość widocznie. Czasem się tak dzieje... Mam nadzieję, że następnym razem pójdzie wszystko jak należy :)

      Usuń
    2. taki mój antytalent ;) będę próbować... ważne że córka zadowolona :)

      Usuń
  9. Witam,zrobiłam chałkę zgodnie z przepisem wszystko się dopiekło,tylko chałka jest taka "zbita"tzn.jest bardzo dobra ale nie puszysta.Czy tylko te sklepowe są nadmuchywane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna być puszysta, może za słabo wyrosła...

      Usuń
  10. Wygląda super, ja bardzo lubię chałki i jutro będę piekła.
    Jak mi się uda to się pochwalę.
    Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. A piekarnik ma byc wczesniej nagrzany?

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekę po raz kolejny, rodzina zachwycona,że tak młoda pociecha (15lat)a już tak piecze.A to dzięki Pani przepisu☺dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i gratuluję udanych wypieków :) Ale rodzina ma z Tobą dobrze :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.