14:13

Chałka drożdżowa z kruszonką

chałka drożdżowa z kruszonką
Chałkę z kruszonką uwielbiamy wszyscy w rodzinie. Najlepiej w ramach kolacji na słodko. Lubimy zajadać posmarowaną masłem.
Chałka zaczyna znikać jak tylko lekko przestygnie i najbardziej pożądane są kawałki z dużą ilością kruszonki.
A zapach jaki się jeszcze długo roznosi w domu...poezja:)

Składniki (na 2 chałki):


  • 3 szklanki mąki
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 2 żółtka + 1 jajko do smarowania po wierzchu
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 7 g suchych lub 25 g świeżych drożdży
  • kruszonka: 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła
Z podanych składników zagnieść ciasto - nie powinno być bardzo klejące (można lekko zwiększyć ilość mąki, jeśli zajdzie taka potrzeba). W przypadku użycia drożdży świeżych wcześniej rozpuścić je w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru).  Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, żeby nieco podrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować 4 wałeczki. 
chałkaSplatać chałkę kładąc 1 wałek na 3. Następnie 4 na 2 i kolejno przeplatając dwa środkowe (2 i 3).
Czynności powtarzać aż do splecenia całej chałki. Końcówki złączyć ze sobą  i podwinąć pod spód. Przygotować kruszonkę rozcierając podane składniki w rękach. 
Splecione chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. 
Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia (piekłam 40 minut). 



23 komentarze:

  1. Ostatnio robilam taka z zurawina ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - z żurawiną brzmi nieźle:)

      Usuń
  2. Ale piękna chałka. Bywa że piekę chałkę, ale splatałam ją zawsze tylko z trzech kawałków ! Następnym razem zrobię wg instrukcji :) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - smakują tak samo, ale ta spleciona z czterech daje fajną frajdę przy przygotowywaniu:)

      Usuń
  3. Przepysznie wygląda! Dawno nie robiłam chałki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - ja wcześniej tylko takie warkoczowe robiłam:)

      Usuń
  4. Cudna jest. Wiesz, że nigdy nie robiłam? Drożdżowe tak, makowce, paszteciki i rogaliki drożdżowe, ale chałki nie. Wiesz, Córcia moja przyjedzie za tydzień na weekend to upiekę, ona bardzo lubi !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W - to koniecznie trzeba córce zrobić:) U mnie dzisiaj powtórka:)

      Usuń
  5. My też uwielbiamy chałkę:) ... nawet masla wówczas nie trzeba, odrywamy po prostu kawalek po kawalku:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. oo muszę zrobić :) dodam rodzynek mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chaleczka wyszla przepyszna i po 23min juz ja wyjelam bo byla gotowa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to szybko :) Wszystko zależy od piekarnika :) Cieszę, się że smakowała :)

      Usuń
  8. nie wiem czy coś zrobiłam źle ale wcale nie chciała mi urosnąć :( dopiero w piekarniku ruszyła... ogólnie smakuje nieźle ale mogłaby być bardziej puszysta... jakaś podpowiedź co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć. Ona nie wyrasta przed pieczeniem jakoś spektakularnie, ale samo ciasto (w pierwszej fazie) wyrasta dość widocznie. Czasem się tak dzieje... Mam nadzieję, że następnym razem pójdzie wszystko jak należy :)

      Usuń
    2. taki mój antytalent ;) będę próbować... ważne że córka zadowolona :)

      Usuń
  9. Witam,zrobiłam chałkę zgodnie z przepisem wszystko się dopiekło,tylko chałka jest taka "zbita"tzn.jest bardzo dobra ale nie puszysta.Czy tylko te sklepowe są nadmuchywane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna być puszysta, może za słabo wyrosła...

      Usuń
  10. Wygląda super, ja bardzo lubię chałki i jutro będę piekła.
    Jak mi się uda to się pochwalę.
    Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. A piekarnik ma byc wczesniej nagrzany?

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekę po raz kolejny, rodzina zachwycona,że tak młoda pociecha (15lat)a już tak piecze.A to dzięki Pani przepisu☺dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i gratuluję udanych wypieków :) Ale rodzina ma z Tobą dobrze :)

      Usuń
  13. Chałka super. Wszystko jak trzeba i wyrosła, i smaczna. Pozdrawiam czekam na inne przepisy.

    OdpowiedzUsuń