14:34

Zupa z łososia

zupa z łososia

Zupa z łososia, czyli rybny rosół, świetnie nadaje się na poświąteczny obiad. 
Ciepła i łagodna, a zarazem nie tak bardzo odbiegająca od świątecznych smaków. 
Bardzo smakuje moim dzieciom. 

Składniki:

  • 300 g świeżego łososia (może być mrożony)
  • 4 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • pół małego selera
  • 2-3 łyżki siekanego koperku (może być mrożony)
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 150 g drobnego makaronu
Marchewki, pietruszkę i selera obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do 2 l wody i gotować przez 15 minut z dodatkiem listka laurowego. Po tym czasie dodać łososia pokrojonego w dość dużą kostkę i gotować jeszcze ok. 10 minut. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać koperek. 
Podawać z ugotowanym osobno makaronem. 


5 komentarzy:

  1. A ja podejrzewam, że moje nie byłyby zachwycone. Niestety.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm.zupa z łososia? No może,może...niby zupy rybne znam ale jakoś o łososiu nie myślałam. Fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa rybna jest moja ulubioną, z łososiem też :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czemu, ale jakos rybne zupy do mnie nie przemawiają .... najlepsze jest to, ze ich nie próbowałam a uprzedzona jestem:) .... buziaki

    OdpowiedzUsuń