20:08

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki
Ekspresowe w wykonaniu pierniczki. Można je jeść od razu. Idealne dla tych, którzy o pierniczkach zapomnieli, nie zdążyli, bądź po prostu wcześniej upieczone już zjedli:)
W smaku przypominają mi "katarzynki".
Najsmaczniejsze polukrowane :)
Przepis z bloga Moje Wypieki.

Składniki (na około 50 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej




Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek 4-5 mm (lekko podsypywać mąką) i wykrawać kształty. Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 8-10 minut w 180 stopniach. Studzić na kratce. 

Składniki lukru:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • opcjonalnie barwniki spożywcze lub kurkuma, sok z buraka
Pierniczki dodaję do Festiwalu Pierniczków:



Festiwal



9 komentarzy:

  1. Już wiem co zaserwuję niezapowiedzianym gościom w święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata - mogą być też "na wszelki wypadek":)

      Usuń
  2. Super!:) Uwielbiam pierniczki! Wszystkie:) A moje dzieci zjedza kazda ilosc:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bede robila ;) ale chyba dopiero w poniedzialek

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite pierniczki Aniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tych akurat chyba nie piekłam, jeśli o Dorotkowe przepisy chodzi:) .... ale są bardzo fajne i też mam je zapisane do wypróbowania:) buziaki Aniu:)

    OdpowiedzUsuń