17:49

Jagodzianki maślane - rogaliki

jagodzianki, rogaliki
Miałam robić jagodzianki kiedy przypomniało mi się ciasto tych rogalików. Postanowiłam je wykorzystać. Przy okazji tak bardzo miło zaczęłam je wspominać, że nie udało mi się zrezygnować z formy rogalika i tak oto powstały rogaliko-jagodzianki.
Okazało się, że to była bardzo dobra decyzja, ponieważ zachowały w swym wnętrzu jagody i z żadnego rogalika nie wyciekło nadzienie (tak jak to bywa z tradycyjnymi jagodziankami).

Składniki (48 rogalików):
  • 200 g jagód (mogą być też mrożone) wymieszane z 2 łyżkami cukru
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego + 3 łyżki do smarowania rogalików po wierzchu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 opakowania (łącznie 14 g) drożdży suchych
  • 3 jajka
  • 1 szklanka letniego mleka
rogaliki maślane



Wszystkie składniki (oprócz jagód) wymieszać w dużej misce (ręcznie lub przy użyciu miksera ze spiralnymi końcówkami). Ciasto odstawić żeby wyrosło. Wyrośnięte podzielić na 6 równych części i z każdego uformować koło o grubości ok. 3-4 mm. Każde koło przeciąć na 8 części. Na każdym z powstałych trójkątów kłaść łyżeczką jagody i formować rogaliki (zwijać od podstawy trójkąta do przeciwległego wierzchołka i sklejać szczelnie rożki). Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem sporych odstępów. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 10 minut w 200 stopniach (powinny się zarumienić). Po wyjęciu smarować gorące rogaliki roztopionym masłem. 

15 komentarzy:

  1. Nie mogę się na nie napatrzeć:)Idealnie piękne i z opisu wydają się łatwe do wykonania:)Koniecznie muszę zrobić w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - :) koniecznie zrób im zdjęcie i się pochwal:)

      Usuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowity Zaułek - będzie mi bardzo miło:)

      Usuń
  3. Fantastyczne, ja także musze je zrobić . Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - miłego zawijania i czekam na wieści odnośnie degustacji:)

      Usuń
  4. Aniu pięknie i bardzo apetycznie wyglądają. Dawno już nie robiłam takich maślanych rogalików a bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urtica1 - ja właśnie też dawno ich nie robiłam:)

      Usuń
  5. piknie wyglądają, idealne jak z cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Daj jednego, proooooszę :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie jakos suche drożdże średnio lubią.... nawet ziś nie chciały pracować do momentu kiedy nie wystawiłam je na 40 stopniowy upał:) .... a rogaliki z jagodami to swietny pomysł:). Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak kiedyś miałam z suchymi, ale jakoś się do nich przekonałam:)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Aneta - bardzo się cieszę i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  9. Rogaliki wspaniałe, dzieciom bardzo smakowały, zwłaszcza wczoraj jak były jeszcze ciepłe. Ostudzone rogaliki ja lubię delikatnie podgrzać w mikrofali i jeść takie cieplutkie. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń