Z cyklu Viva la pasta! przedstawiamy z Aleksandrą z Moja Toskania, muszelki w sosie umbryjskim.
W sosie dominuje nuta suszonych pomidorów, ale jest też pikantność peperoncino i czosnku. Robiłam je już dwukrotnie i cała rodzina, bez wyjątków, zajadała ze smakiem.
Danie jest wręcz ekspresowe w wykonaniu.
Składniki:
Wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. W przypadku użycia suszonych pomidorów wymoczyć je wcześniej.
Ugotowany al dente makaron wymieszać z sosem i podawać.
Zapraszam Was do obejrzenia muszelek w sosie umbryjskim, przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii.
W sosie dominuje nuta suszonych pomidorów, ale jest też pikantność peperoncino i czosnku. Robiłam je już dwukrotnie i cała rodzina, bez wyjątków, zajadała ze smakiem.
Danie jest wręcz ekspresowe w wykonaniu.
Składniki:
- 400 g makaronu muszelki
- 160 g suszonych pomidorów (użyłam pomidorów w oliwie)
- 8 dużych gałązek natki pietruszki
- 200 ml oliwy (w związku z tym, że dodałam pomidory w oliwie, ilość zmniejszyłam)
- peperoncino suszone (wg uznania)
- sól (jeżeli pomidory są słone to pominąć
- 1,5 łyżki oregano
- 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. W przypadku użycia suszonych pomidorów wymoczyć je wcześniej.
Ugotowany al dente makaron wymieszać z sosem i podawać.
Zapraszam Was do obejrzenia muszelek w sosie umbryjskim, przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii.
Fajny sos, szybko sie robi i obiad gotowy jest w 7-10 minut (zalezy od gotowania makaronu) ;) Pozdrawiam makaronowo :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis , koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i mega szybki przepis .... zrobię, zwłaszcza, ze mam dużo suszonych pomidorów ... ciekawe czy rodzince posmakuje?:) Buziaki
OdpowiedzUsuń