poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

zupa pomidorowa

Moja miłość do pomidorowej przebiega etapowo. 
Jako dziecko uważałam, że jedyna słuszna pomidorówka to taka z makaronem. Potem przeszłam fazę z ryżem, aby na powrót do makaronu powrócić. Teraz przechodzę trzecią fascynację - zupa pomidorowa z kaszą jaglaną. 
Wszystkie są pyszne. Bazę do zupy można przygotować jedną, a potem w zależności od preferencji, dodać makaron, ryż lub najzdrowszą z tej trójcy - kaszę jaglaną. 
Zupę można ugotować wykorzystując wywar mięsny, ale ja najbardziej lubię wersję z oliwą. 
Polecam szczególnie dzieciom. 

Składniki:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • średni por (biała część)
  • kilka łyżek oliwy
  • kilka łyżek śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (2 kulki), kilka ziaren kolendry
Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić (można wykorzystać również pozostałą z poprzedniego dnia). 
Warzywa obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki. Do garnka,w którym będzie gotowana zupa, wlać oliwę i lekko zeszklić pora. Dodać pozostałe warzywa i podsmażać 2-3 minuty. Zalać wodą - nieco więcej niż do przykrycia składników, dodać przyprawy i gotować 15 minut. Po upływie tego czasu wlać przecier pomidorowy i gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Na talerze nakładać porcje kaszy i zalewać zupą. Dodać łyżkę śmietany i wymieszać. Po wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki. 

Po przepisy na inne zupy zapraszam tutaj

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na zdrowe danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mimo 20 lat ciągle jestem w fazie dziecięcej, pomidorówka tylko z makaronem, ewentualnie zupka krem bez dodatków, jakoś z ryżem mi nie smakuje (nie wiem czemu, bo uwielbiam ryż) ale Twoja wersja z jaglanką mnie kusi, ostatnio się fascynuję wszystkim co jaglane, sama nie wiem czemu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyna - wiadomo czemu :) Twój organizm wie najlepiej, że kasza jaglana jest zdrowa :)

      Usuń
  3. U nas jedyna słuszna to ta z makaronem, chociaż kilka razy udało mi się przemycić z kaszą. Ku wielkiemu niezadowoleniu reszty rodzinki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - to moi bardziej tolerancyjni dla kaszy jaglanej :)

      Usuń
  4. Pomidorówka gości u nas bardzo często, jednak z kaszą jaglaną jeszcze jej dzieciakom nie podawałam ... czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to spróbuj koniecznie. Moim smakowało.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.