Kluski leniwe z kaszą jaglaną robiłam już wiele razy, ale jakoś jeszcze nie doczekały się publikacji.
Z góry wyprzedzam pytanie: czy czuć w nich kaszę?
Moim zdaniem nie czuć.
Tym razem nie powiedziałam też rodzinie, że są z kaszą i nikt tego faktu na głos nie stwierdził. Za to kluski zniknęły, co jest potwierdzeniem tego, że wychodzą bardzo smaczne.
Można je podać z masłem i cukrem, ale ja szczególnie polecam podanie z musem z truskawek (obecnie mrożonych) i śmietaną.
Składniki (porcja na 5 osób):
- 450 g twarogu (używam półtłustego)
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 3 jajka
- do podania: mus z truskawek (truskawki zmiksowane z cukrem), śmietana
Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić. Ostudzoną dokładnie zmiksować (użyłam blendera) i połączyć z twarogiem (zmielonym), żółtkami oraz mąką ziemniaczaną i pszenną. Białka ubić na sztywno i wymieszać z powyższą masą. Ciasto jest klejące, ale takie powinno być. Stolnicę obficie oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować wałeczki, lekko je rozpłaszczyć i pociąć ukośnie na kluski. Wrzucać małymi partiami do wrzącej, lekko posolonej wody. Zmniejszyć ogień, tak żeby woda nie wrzała. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, odczekać 3 minuty i wyłowić. Podawać z ulubionymi dodatkami. Zimne można odsmażyć na złoto na maśle.
Zapraszam również do zapoznania się z innymi przepisami z kaszą jaglaną (klik).
Czy takie ugotowane kluseczki mogę zamrozić?
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na jutrzejszy obiad :o)
Nie mroziłam, więc na 100% nie potwierdzę, ale myślę, że można :)
UsuńBardzo dobre leniwe, robiłam dzisiaj na obiad! :) i wcale nie czuć kaszy w nich..
UsuńAniu to ja poprosze całą porcję z musem z truskawek:)
OdpowiedzUsuńJola - dobry wybór :)
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńte kluseczki bardzo mi się podobają!
I kolory przyjazne...
Pozdrowienia!
Amber - dziękuję :) Zdrowo i uspokajająco, mimo czerwieni :)
Usuń