16:34

Baranek wielkanocny (marcepanowy) i zajączek (biszkoptowy)

Baranek wielkanocny z ciasta zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, ale tak niezbyt pozytywnie. Kiedyś ostrzyłam sobie na jednego zęby przez całe święta, a kiedy wreszcie się dorwałam, to się okazało, że jest suchy i wcale nie słodki. Przykre doświadczenie, które w głowie tkwiło mi do dzisiaj. 
W tym roku dostałam od babci foremki i postanowiłam z dziećmi upiec baranka (i zajączka), ale takiego, którego zjemy z przyjemnością - słodkiego. 
Foremki dawno temu przywiezione z Niemiec zawierają również przepisy i z nich skorzystałam (poddałam tylko lekkim modyfikacjom ilościowym (jak się okazało bardzo słusznie)). 
Spróbowaliśmy po kawałku (z lekkiego nadmiaru, który należy ściąć) i oba zwierzaki upiekły nam się bardzo pysznie, a co najważniejsze słodko (tak w sam raz, nie za słodko). 


Składniki (forma baranek, 1 l):

  • 100 g masy marcepanowej
  • 2 duże jajka
  • 75 g masła
  • 30 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy
Masę marcepanową utrzeć dokładnie z cukrem i masłem. Dodać jajka, a na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do dobrze natłuszczonej formy i piec ok. 45 minut w 180 stopniach (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy środek ciasta jest suchy). Po 10 minutach wyjąć z formy. Ściąć ewentualną nadwyżkę ciasta i studzić na kratce. Baranka oprószyć cukrem pudrem lub polukrować, można zrobić oczko z groszka cukrowego lub np. ziarenka kawy. 

Składniki (forma zajączek, 0,5 l):
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki wody
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy
Jajko ubić z cukrem i wodą. Kiedy masa będzie jasna dodać mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do dobrze natłuszczonej formy i piec ok. 35 minut w 180 stopniach (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy środek ciasta jest suchy). Po 10 minutach wyjąć z formy. Ściąć ewentualną nadwyżkę ciasta i studzić na kratce. Zajączka oprószyć cukrem pudrem lub polukrować, można zrobić oczko z groszka cukrowego lub np. ziarenka kawy.


7 komentarzy:

  1. Cudne są! Wesołych świąt, Aniu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale Cię ktoś spamuje Aniu ..... co do baranka i króliczka to wyglądają pysznie:) ... i jak dziewczynki wytrzymały do soboty?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale śliczne,zrobiłabym ale nigdzie nei widziałam takich foremek...

    OdpowiedzUsuń