Pomysł na kurczaka z brzoskwiniami i boczkiem podsunął mi syn.
Połowę brzoskwiń zużyliśmy na jego prośbę do deseru i został zobligowany do obmyślenia zagospodarowania reszty owoców.
Pomyślał i wymyślił. I to jak.
Obiad wyszedł wspaniały.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (duże)
- 2 połówki brzoskwiń (z puszki)
- 6 plasterków boczku surowego, wędzonego
- sól, papryka suszona (słodka)
Piersi z kurczaka umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą pierś przekroić na 3 części (w poprzek) i natrzeć solą i papryką. Odstawić na minimum 30 minut. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na kawałkach kurczaka. Całość owinąć plastrami boczku.
Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Olek wielkie brawo .... wymyśliłeś doskonałe danie. Bardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJola - naprawdę brawa mu się należą :)
Usuń