18:44

Kurczak z brzoskwiniami i boczkiem


Pomysł na kurczaka z brzoskwiniami i boczkiem podsunął mi syn. 
Połowę brzoskwiń zużyliśmy na jego prośbę do deseru i został zobligowany do obmyślenia zagospodarowania reszty owoców. 
Pomyślał i wymyślił. I to jak. 
Obiad wyszedł wspaniały. 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (duże)
  • 2 połówki brzoskwiń (z puszki)
  • 6 plasterków boczku surowego, wędzonego
  • sól, papryka suszona (słodka)
Piersi z kurczaka umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą pierś przekroić na 3 części (w poprzek) i natrzeć solą i papryką. Odstawić na minimum 30 minut. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na kawałkach kurczaka. Całość owinąć plastrami boczku. 
Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. 

2 komentarze:

  1. Olek wielkie brawo .... wymyśliłeś doskonałe danie. Bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń