Słodkie płatki śniadaniowe z mlekiem często goszczą na polskich stołach, jako śniadanie dla dzieci.
Siła reklamy, słodki smak - przekonują.
Moje dzieci też niestety lubią.
Kiedy zobaczyłam u Karoliny, przepis na kuleczki czekoladowe, nie zastanawiałam się długo.
Troszkę obawiałam się sceptycznego podejścia dzieci, ale nic bardziej mylnego.
Posmakowały im.
Nawet nie przeszkadzało, że są mniej słodkie i mniej chrupiące, niż te oryginalne.
To mnie zdziwiło.
Najbardziej były zafascynowane faktem, że można je zrobić w domu.
Składniki (na ok. 300 g):
- 1 szklanka mąki pszennej (lub np. orkiszowej)
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki mielonych migdałów (lub orzechów)
- 1/4 szklanki miodu
- 1 białko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli.
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (mieszałam mikserem). Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki. Ja uformowałam najpierw wałeczek, pocięłam go nożem i z tych kawałków robiłam kulki. Ułożyć je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na kratce.
Widać,że smakują :)Ewunia jest taaaka śliczna :)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - dziękujemy :)
UsuńRewelacja :) Wykorzystam przepis na tak smaczne kakaowe kulki :D Domowe jednak jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPatrycja T - z całą pewnością :)
UsuńCzy kakao może być "Puchatek"?
OdpowiedzUsuńNie. Proszę zobaczyć na skład Puchatka, to nie jest samo kakao. Trzeba użyć zwykłego.
UsuńŚliczne masz dzieci Aniu .... po prostu przepiękne:) ... a kuleczki i nas czekają, bo jestem ich bardzo ciekawa:) ... a i dzieciaki mają na nie wielką ochotę. Miały być dziś, ale tka ładna pogoda, że szkoda było w kuchni siedzieć:)
OdpowiedzUsuńJola - dziękuję i wzajemnie :)
UsuńANiu :)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - :)
UsuńŚwietny przepis muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuńWitam. U mnie w domu też niestety najlepsze śniadanie to płatki z mlekiem. W weekendy mam czas więc robię dzieciom manne, albo budyń. W tygodniu najszybciej dac dzieciom płatki śniadaniowe... Na pewno wypróbuję Pani przepis. Zastanawiam sie ile czasu można przechowywać Pani płatki? Robiła bym je w weekend na cały tydzień. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpokojnie można je przechowywać tydzień, a pewnie i dłużej - nie miałam okazji przetestować znikały szybciej. Troszkę to jest pracochłonne i ja też nie robię ich zbyt często, ale warto.
UsuńZa wysoka temperatura napewno nie 180
OdpowiedzUsuńjaka jest kaloryczność takich kuleczek?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to nie mam pojęcia.
Usuń