sobota, 18 kwietnia 2015

Deser z jabłkami "skorupa żółwia"

deser z jabłkami

Deser z duża ilością jabłek, galaretką i biszkoptem. Widywałam do tej pory ciasta zwieńczone takim "skorupowym" wzorkiem z biszkoptu i bardzo mi się podobały, postanowiłam więc wykorzystać taką technikę w galaretkowym deserze. 
Deser nie jest bardzo pracochłonny, ale wymaga trochę czasu. 
Jeżeli chodzi o smak, to dzieci i mąż byli zachwyceni, ja nieco mniej (ale nie jestem tak wielką fanką galaretek, jak oni :)) 

Składniki (miska o pojemności 2 l):

biszkopt (blaszka z piekarnika, na cały piekarnik):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa: 1/2 galaretki (rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku) + 1/2 słoika dżemu 
Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać mąki i proszek do pieczenia. Przy pomocy łyżki połączyć delikatnie z pianą z białek. Ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec 12 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę (spodem do góry), oderwać papier i zwinąć (wraz ze ściereczką) w rulon. Odstawić do ostygnięcia. 
Dżem (o dowolnym smaku, najlepiej nie za słodki) wymieszać, przy pomocy miksera z ostudzoną galaretką (najlepiej tego samego smaku co dżem). Masę schłodzić w lodówce. Kiedy zacznie tężeć, wyjąć i połową masy posmarować biszkopt (wcześniej odwinąć go ze ściereczki). Ponownie zwinąć biszkopt w rulon. Odczekać kilka minut i pokroić roladę w plastry (ok. 1 cm). Miskę o pojemności 2 l wyłożyć folią spożywczą, a następnie umieścić w niej plasterki rolady. Całość posmarować pozostałą masą dżemowo-galaretkową. Wstawić do lodówki. 

deser z jabłkami i galaretką
Masa jabłkowa:
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 1 galaretka (agrestowa lub cytrynowa)
Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do garnka i prażyć na małym ogniu, aż trochę zmiękną. Ostudzić i wymieszać ze schłodzoną (płynną) galaretką. Odstawić do lodówki i odczekać, aż zacznie tężeć. 

Wyjąć z lodówki miskę ze stężałą "skorupą" z rolady biszkoptowej i wlać do niej tężejącą masę galaretkowo jabłkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 
Wyjmując deser najlepiej na misce położyć talerz i całość odwrócić "do góry nogami", szybkim ruchem. Zdjąć miskę i folię spożywczą. 


5 komentarzy:

  1. Fajny pomysl Aniu! Faktycznie jak skorupka zolwia :) Dla moich wielbicieli galaretek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - to zdecydowanie dla nich, jeśli tak samo, jak moja ekipa, lubią galaretki :)

      Usuń
  2. świetny deser Aniu ... i jak wspaniale wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.