Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na penne alla disperata (makaron desperatki).
Pod tą dość intrygująco brzmiącą nazwą kryje się prosty makaron z pikantnym sosem pomidorowo-pieczarkowym z dodatkiem śmietany.
Smaczny, szybki i zdecydowanie godny polecenia.
Użyłam do niego peperoncino w płatkach - w oryginalnym przepisie sproszkowane.
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 250 g pieczarek
- 150 g przecieru pomidorowego
- peperoncino (ilość według uznania)
- 100 g śmietany (użyłam 16%)
- 6 łyżek oliwy
- sól
- natka pietruszki
Makaron penne ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z sosem. Rozłożyć na talerze i posypać natką - sypiemy na talerz, a nie na danie.
Zapraszam Was również do obejrzenia jak penne alla disperata przygotowała Aleksandra w Toskanii.
Jeśli podoba Wam się nasz makaronowy cykl to zapraszam do śledzenia Viva la pasta! również na Facebooku (klik).
Pychota! Do powtorzenia nie jeden raz! Pozdrawiam wielbicieli makaronow :)
OdpowiedzUsuńAleksandra - zdecydowanie :)
UsuńTrafiłyście idealnie w moje smaki, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńEvi - to bardzo się cieszymy :)
UsuńNie znałam, podoba mi się i zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - smacznego :)
UsuńUwielbiam makarony :)
OdpowiedzUsuńAniu obłędny ... a jaka nazwa fajna:)
OdpowiedzUsuń