To niesamowicie proste danie może być samodzielną przekąską albo dodatkiem do obiadu. Przygotowuje się dosłownie chwilę, a efekt jest niesamowity.
Smażoną sałatę rzymską można zjeść zarówno na ciepło, jak
i na zimno.
Składniki (porcja na 2 osoby):
Smażoną sałatę rzymską można zjeść zarówno na ciepło, jak
i na zimno.
Składniki (porcja na 2 osoby):
- 3 małe główki sałaty rzymskiej
- ząbek czosnku (duży lub 2 małe)
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
- płatki suszonej papryki (opcjonalnie)
Sałatę opłukać, wysuszyć i podzielić na ćwiartki (przecinamy wzdłuż sałaty).
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i ułożyć sałatę (największym liściem do dołu). Smażyć przez chwilę. Posypać posiekanym drobno czosnkiem i przewrócić kawałki. Podsmażać kilka minut, pilnując żeby sałata się nie przypaliła. Zdjąć z patelni, lekko posolić i posypać płatkami suszonej papryki.
Może skusicie się też na smażoną brukselkę? (klik)
Aniu,
OdpowiedzUsuńjest pyszna!
Ja ją zpiekam i smakuje wybornie.
Amber - zapieczona też musi być ekstra. Spróbuję!
Usuńa to dopiero ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńAniu powiem Ci, że wygląda pysznie ....
OdpowiedzUsuńCzyżby smażeniny znowu były polecane i zdrowe??
OdpowiedzUsuńCzyżbym gdziekolwiek napisała o zdrowotnych właściwościach smażenin? Albo zalecała ich częste spożycie???
Usuń