12:32

Smażona sałata rzymska

To niesamowicie proste danie może być samodzielną przekąską albo dodatkiem do obiadu. Przygotowuje się dosłownie chwilę, a efekt jest niesamowity. 
Smażoną sałatę rzymską można zjeść zarówno na ciepło, jak
 i na zimno. 


Składniki (porcja na 2 osoby):

  • 3 małe główki sałaty rzymskiej
  • ząbek czosnku (duży lub 2 małe)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • płatki suszonej papryki (opcjonalnie)
Sałatę opłukać, wysuszyć i podzielić na ćwiartki (przecinamy wzdłuż sałaty).
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i ułożyć sałatę (największym liściem do dołu).  Smażyć przez chwilę. Posypać posiekanym drobno czosnkiem i przewrócić kawałki. Podsmażać kilka minut, pilnując żeby sałata się nie przypaliła. Zdjąć z patelni, lekko posolić i posypać płatkami suszonej papryki. 

Może skusicie się też na smażoną brukselkę? (klik)

6 komentarzy:

  1. Aniu,
    jest pyszna!
    Ja ją zpiekam i smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - zapieczona też musi być ekstra. Spróbuję!

      Usuń
  2. a to dopiero ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu powiem Ci, że wygląda pysznie ....

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyżby smażeniny znowu były polecane i zdrowe??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyżbym gdziekolwiek napisała o zdrowotnych właściwościach smażenin? Albo zalecała ich częste spożycie???

      Usuń