To bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto.
Miękkie, o intensywnym smaku jabłek.
W sam raz słodkie.
Idealne.
Wyjątkowo smakowało moim córkom, które z ciast najbardziej lubią ciasteczka. Rolada z jabłkami bardzo im posmakowała.
Składniki:
- 4 słodkie jabłka (średniej wielkości)
- pół łyżeczki cynamonu
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- arkusz papieru do pieczenia
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (około 1 cm, może być też nieco mniejsza). Jabłka wymieszać z cynamonem (jeżeli są kwaśne to można dodać niewielką ilość cukru).
Dużą blachę z piekarnika (taką na cały piekarnik) wyścielić papierem do pieczenia i rozłożyć na nim jabłka.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera (lub przy pomocy łyżki), połączyć pianę z żółtkami i przesianymi mąkami. Ciasto wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Jeszcze ciepłe ciasto (trochę je przestudzić, żeby się nie poparzyć) obrócić papierem do góry (wykorzystałam w tym celu drugą dużą blachę, którą zakryłam ciasto i wtedy przewróciłam do góry nogami), zdjąć papier i zwinąć w rulon. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Roladę podawać pokrojoną w plastry (można oprószyć cukrem pudrem).
Miłośników ciastek z jabłkami zapraszam do zapoznania się również z innymi przepisami (klik).
Ciasto "wypakowane" jabłkami :D Takie uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam właśnie orkiszowe "wypakowane" jabłkami :D Wyszło bardzooo mokre :D
Patrycja - takie "wypakowane" są najlepsze :) Bez dwóch zdań!
UsuńPiekłam taką roladę już kilka razy ... i jest tak pyszna, że jak do tej pory to nie udało mi się zdjęcia zrobić:)
OdpowiedzUsuńJola - musiałam się wykazać nie lada refleksem i przebiegłością, bo ciasto znikało ekspresowo :) Ale udało się. Ostatnie kawałki były ładniejsze niż ten ze zdjęcia, ale już było za późno ;)
UsuńMniam, wygląda znakomicie :) Bardzo lubię połączenie biszkoptu z jabłkami :)
OdpowiedzUsuń