10:58

Rolada z jabłkami


To bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. 
Miękkie, o intensywnym smaku jabłek. 
W sam raz słodkie. 
Idealne. 
Wyjątkowo smakowało moim córkom, które z ciast najbardziej lubią ciasteczka. Rolada z jabłkami bardzo im posmakowała. 

Składniki:

  • 4 słodkie jabłka (średniej wielkości)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • arkusz papieru do pieczenia
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (około 1 cm, może być też nieco mniejsza). Jabłka wymieszać z cynamonem (jeżeli są kwaśne to można dodać niewielką ilość cukru). 
Dużą blachę z piekarnika (taką na cały piekarnik) wyścielić papierem do pieczenia i rozłożyć na nim jabłka. 


Białka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera (lub przy pomocy łyżki), połączyć pianę z żółtkami i przesianymi mąkami. Ciasto wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Jeszcze ciepłe ciasto (trochę je przestudzić, żeby się nie poparzyć) obrócić papierem do góry (wykorzystałam w tym celu drugą dużą blachę, którą zakryłam ciasto i wtedy przewróciłam do góry nogami), zdjąć papier i zwinąć w rulon. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Roladę podawać pokrojoną w plastry (można oprószyć cukrem pudrem). 


Miłośników ciastek z jabłkami zapraszam do zapoznania się również z innymi przepisami (klik).


5 komentarzy:

  1. Ciasto "wypakowane" jabłkami :D Takie uwielbiam :D
    Dziś upiekłam właśnie orkiszowe "wypakowane" jabłkami :D Wyszło bardzooo mokre :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja - takie "wypakowane" są najlepsze :) Bez dwóch zdań!

      Usuń
  2. Piekłam taką roladę już kilka razy ... i jest tak pyszna, że jak do tej pory to nie udało mi się zdjęcia zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - musiałam się wykazać nie lada refleksem i przebiegłością, bo ciasto znikało ekspresowo :) Ale udało się. Ostatnie kawałki były ładniejsze niż ten ze zdjęcia, ale już było za późno ;)

      Usuń
  3. Mniam, wygląda znakomicie :) Bardzo lubię połączenie biszkoptu z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń