20:00

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

W marcowej piekarni, organizowanej przez Anię, upiekliśmy wraz z innymi blogerami, chleb pszenno-żytni z prażoną mąką według przepisu Dany, który wybrała dla nas Jola
Chleb nie sprawił żadnego kłopotu. Pieczenie było czystą przyjemnością. Zresztą tak jak i konsumpcja. 
Prażona mąka dodaje ciekawego posmaku. Zdecydowanie będę z przepisu co jakiś czas korzystać. 

Składniki (2 bochenki)

Zaczyn:
  • 80 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody
Składniki wymieszać łyżką i pozostawić przykryte na 14-16 godzin (temperatura pokojowa).

Zasmażka:
  • 120 g mąki żytniej (dałam razową)
  • 300 g zimnej wody
Na rozgrzaną, sucha patelnię wsypać mąkę i prażyć, cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko brązowego koloru (uważać, żeby mąka się nie przypaliła). Uprażoną mąkę przesypać do miseczki i zalać zimną wodą. Wymieszać dokładnie i również odstawić na 14-16 godzin (w tym samym czasie co zaczyn).


Do sfermentowanego zaczynu dodać zasmażkę oraz
  • 330 g mąki pszennej (T650)
  • 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli
Wymieszać składniki i odstawić na 2,5-3 godziny (najlepiej umieścić miskę w foliowej torbie, zawiązanej u góry).
Po tym czasie dodać:

  • 600 g mąki pszennej (T650)
Mąkę dosypywać stopniowo i wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od miski. 
Pozostawić na 20 minut, a po tym czasie przełożyć do foremek - keksówek (wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami). 
Piec chleb rozpoczynając od 10 minut w 250 stopniach C, zmniejszyć temperaturę do 230 i piec kolejne 10 minut, a następnie do 210 stopni i piec jeszcze 25 minut. Studzić na kratce. 


Razem ze mną chleb upiekli



31 komentarzy:

  1. Pięknie wyrośnięty!
    Wszystkiego smacznego Aniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, chlebek wart był zachodu, chociaż u mnie długo wyrastał . Piękny Twój chlebek.
    Do następnego pieczenia- pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, i pieczenie i konsumpcja to czysta przyjemność :))
    Dziękuję za kolejny raz!

    OdpowiedzUsuń
  4. chlebek cudownie wyrośnięty, wspaniale Ci się upiekł:) dziękuję za wspólne pieczenie i do kwietnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, niesamowicie wyrósł, piękny! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak sie cieszę,że ten chleb na każdym blogu udany i zachwytom nie ma końca.
    U mnie chleb długo wyrastał, bo Pan Zakwas obrażony, ale wymienię go na nowszy model, może znudziło mu się już u mnie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wysoki. Nam tez bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu prześlicznie Ci się upiekł:) .... dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, żadnych problemów podczas pieczenia oraz konsumpcji.;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały wypiek! Dziękuję za marcowe wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki cudny bochen Ci się upiekł. Do następnego cudownego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu-pięknie wyrośnięty chleb :) Dzięki wielkie za wspólne pieczenie :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebek wymagał pracy, ale był smaczny, Twój też na taki wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebek wymagał pracy, ale był smaczny, Twój też na taki wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie Ci się upiekł. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. Widzę, że Tobie tez chlebek popękał :) Ale wyrósł chyba bardziej niż mój.Miło było wspólnie piec.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale wyrósł , gigant
    Pyszny chleb potwierdzam

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratuluję dobrze wyrośniętego chlebka i puszystego miękisza. Do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dokładnie tak jak ja będę powtarzać ten chleb, bo nam bardzo posmakował:-) Pięknie Ci wyrósł:-) Do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale ładnie wyrósł Twój chlebek. Pozdrawiam i do kolejnego spotkania piekarniczego

    OdpowiedzUsuń
  21. Udały nam się w marcu te chleby, prawda?
    Dziekuję za wspólne marcowe chlebowypiekanie :)
    Pozdrawiam serdecznie

    M.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  24. Też będziemy do niego wracać :D Pięknie Ci się upiekł!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  26. Идеально простой способ хака – это установка вредоносных программ, для примера, вирусы. Хакеры смогут влезть на устройство юзера и получить онлайн-доступ к важной инфе http://www.interleads.net/classifieds/user/profile/545977. Первым направлением безопасности в интернете установлена защита сетевого оборудования, с помощью которого производится доступ в сеть интернет.

    OdpowiedzUsuń
  27. Соцсети уже давненько считаются результативным средством интернет маркетинга. Зайдя на площадку https://hydraruzxpnew4af.xn--tr-5ja.com/ с задачами в соц.сетях, несложно получить солидный заказ на подготовку простейших приемов. За вычетом сайтов набора текстов присутствует большое количество бирж по задачам в соцсетях.

    OdpowiedzUsuń
  28. Для получения биткоинов требуется максимально мощные вычислительные GPU. Криптоинтузиасты берут для добычи https://cookeji.com/home.php?mod=space&uid=11587 микропроцессоры последнего вида или специализированные антимайнеры. Специальное оборудование для майнинга крипты стоит немалых денег, но самоокупаемость довольно большая.

    OdpowiedzUsuń
  29. В текущей статье мы рассмотрим несколько хороших методов, за счет чего можно получить серьезные деньги, не отходя от ноутбука. В сети реально получить прибыль разнообразными средствами. Большинство людей полагают, как будто в интернете нет возможностей достойных заработков. На портале http://garry91.free.fr/index.php?file=Members&op=detail&autor=uxezib представлено огромное количество достоверных вариантов подзаработать.

    OdpowiedzUsuń
  30. Получение нужного микрокредита в МФО открывает перед человеком крупные перспективы альфа рефинансирование кредитов. Средства элементарно вывести на кредитную карту или электронный кошелек. Ваша определенная история кредита для микрофинансового учреждения не важна. Желаемое число наличных можно снять с банковской карты в первом попавшемся банкомате.

    OdpowiedzUsuń
  31. Встречаются чрезвычайные варианты, в частности, долгожданная акция в супермаркете на полезный гаджет, или приглашение на день рождения. Зачастую складываются обстоятельства, когда человеку требуется небольшое количество наличных. Взять бабки без лишних сложностей довольно просто в МФО рассчитать ежемесячный платеж по кредиту.

    OdpowiedzUsuń