Jestem szczęśliwą posiadaczką garnka rzymskiego, ale przez jakiś czas o tym zapomniałam. Wiosenne porządki sprzyjają jednak wspaniałym odkryciom, bo odnajduje się wtedy dużo ciekawych rzeczy.
Postanowiłam mój odnaleziony garnek reaktywować i zaczęłam piec w nim chleb.
Na początek dzielę się przepisem na bardzo prosty chleb na drożdżach, z dodatkiem siemienia lnianego (możecie go upiec również w wersji podstawowej, bez ziarenek, albo zamienić na jakieś inne).
Pieczenie w garnku rzymskim przyrównuje się do warunków pieczenia w piecu chlebowym, nic dziwnego, że chleby wychodzą przepyszne.
Składniki (na garnek 2,5 l):
Postanowiłam mój odnaleziony garnek reaktywować i zaczęłam piec w nim chleb.
Na początek dzielę się przepisem na bardzo prosty chleb na drożdżach, z dodatkiem siemienia lnianego (możecie go upiec również w wersji podstawowej, bez ziarenek, albo zamienić na jakieś inne).
Pieczenie w garnku rzymskim przyrównuje się do warunków pieczenia w piecu chlebowym, nic dziwnego, że chleby wychodzą przepyszne.
Składniki (na garnek 2,5 l):
- 600 g mąki pszennej (T650)
- 7 łyżek siemienia lnianego
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- ok. 350 ml wody
- olej oraz otręby do wysmarowania i wysypania garnka
Z podanych składników wyrobić ciasto (jeżeli używacie drożdży świeżych to wymieszać je z pół łyżeczki cukru oraz kilkoma łyżkami wody i odczekać 15 minut, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami). Ciasto można wyrabiać ręcznie lub np. mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jest dobrze wyrobione, kiedy odchodzi od ścianek miski. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1 godziny).
Garnek rzymski zamoczyć w wodzie na ok. 20 minut. Osuszyć ściereczką i wysmarować olejem, a następnie wysypać otrębami. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i umieścić go (zlepieniem do dołu) w garnku. Odstawić do wyrośnięcia (15-20 minut). Zamknąć garnek i umieścić go w zimnym piekarniku. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni (mój piekarnik nie sygnalizuje czy jest już odpowiednia temperatura, więc na wszelki wypadek przyjęłam czas 15 minut). Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę i piec dalej chleb 30-40 minut.
Po wyjęciu chwilę przestudzić w garnku, a następnie wyjąć i studzić dalej na kratce.
Po inne przepisy na domowe pieczywo zapraszam tutaj (klik).
Właśnie upiekłam ten chlebek jest rewelacyjny ... dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMysza Myszunia - tak szybko? Rekordowo! Cieszę się, że bardzo! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny bochenek Aniu, taki równiutki .... i ten miękkisz:) ... a dłonie Synka jakie fotogeniczne:)
OdpowiedzUsuńJola - dziękuję, ale masz oko, że to syn :)
UsuńChlebek się piecze, ale mam pytanie czy po zdjęciu pokrywki zmniejsza Pani temperaturę? ponieważ u mnie góra jest przypalona a spód niedopieczony :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Monika.
Monika - nie zmniejszam temperatury, piekę z grzałką góra-dół. Może pomoże ustawienie naczynia w piekarniku jak najniżej - tak żeby góra była jak najdalej od górnej grzałki. Można też w trakcie pieczenia nakryć chleb np. papierem do pieczenia. Piekarniki są różne, może konieczne będzie zmniejszenie temperatury i wydłużenie trochę czasu pieczenia.
UsuńPomimo przypalonej skórki :) chleb bardzo dobry, też piekłam góra dół na środkowym poziomie piekarnika, następnym razem obniżę poziom powinno być lepiej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Monika :)
Czy ktos probowal upiec go w naczyniu zaroodpornym (nie mam garnja rzymskiego)
OdpowiedzUsuńrewelacja, nie zrobiłam nigdy wcześniej tak dobrego chleba, a robię często, nie bez znaczenia jest to, że robiłam go w nowo zakupionym garnku, ale przepis też ma tu swoją wielką zasługę :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Smacznego :)
UsuńUpiekłam i... Po 20 minutach nie ma już połowy ��
OdpowiedzUsuń