08:49

Babeczki do święconki

babeczki, święconka, Wielkanoc
Babeczki waniliowe, które można włożyć do święconki lub ozdobić nimi wielkanocny stół. Smakują wszystkim. Są delikatne i długo zachowują świeżość. Można je oprószyć cukrem pudrem lub polukrować i np. posypać rodzynkami i skórką pomarańczową. 

Składniki (4 babeczki o wymiarach: średnica 10 cm, wysokość 6 cm):

  • 200 g masła 
  • 4 jajka
  • 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko kopiasta)
  • masło + kasza manna do wysmarowania i oprószenia foremek


Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka jajek ubić na sztywno. Do utartego masła dodać żółtka (cały czas mieszać mikserem na wolnych obrotach), a następnie budyń i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ok. 1/3 ubitych białek oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierać dalej mikserem, ale tylko do połączenia się składników (masa jest gęsta). Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki lub szpatułki połączyć z pozostałymi białkami (mieszać delikatnie i jak najkrócej). Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem i oprószonych kaszą manną foremek (ok 3/4 wysokości foremki). Piec w 180 stopniach - przy zastosowanych przeze mnie foremkach, piekłam 35 minut (najlepiej upewnić się czy babka jest upieczona wbijając w nią suchy patyczek). Po wyjęciu z piekarnika, foremki odwrócić (najlepiej ustawić je na kratce), a po kilku minutach wyjąć z foremek - u mnie najlepiej sprawdza się rzucenie foremki z babką z wysokości ok. 30 cm - ciasto samo ładnie odchodzi od formy - (rzucamy najszerszą częścią babki w dół). 


Inne przepisy na babki znajdziecie tutaj (klik).





9 komentarzy:

  1. Wyjątkowo urocze maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekę je sobie do wielkanocnego koszyczka:) ... a co:) .... co roku piekę te same, więc niech nadejdzie nowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - Ty jesteś mistrzynią babek, więc to wielki dla mnie zaszczyt!

      Usuń
  3. głupie pytanie zadam, więc z góry przepraszam budyń ma być zrobiony czy tylko proszek ? Kama

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszek :) powodzenia! :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :) i nie- dziękuję by nie zapeszyć bo zawsze coś spalę :) Kama

      Usuń
  4. Babeczki upieczone poświęcone. Troszkę spróbowaliśmy, bo reszta czeka do jutra. Pyszne. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - wspaniale! Życzę smacznego :)

      Usuń