09:00

Rogaliki marchewkowe

ciastka marchewkowe
Rogaliki marchwiowe upieczone przez duet Olek&Olek.
Okazuje się, że dziecinnie proste i niesamowicie smaczne. 
Dzieciom, które czasem na marchewkę grymaszą, w rogalikach nic a nic nie przeszkadzała. 
Skorzystaliśmy z przepisu znalezionego u Gosi

Składniki (16 rogalików):

  • 150 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • pół słoika dżemu (u nas truskawkowy)
Z podanych składników (oprócz dżemu) zagnieść ciasto. Jeżeli będzie się kleiło to dosypać niedużą ilość mąki. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągły placek i podzielić na osiem części. 


Na każdym z powstałych trójkątów kłaść łyżkę dżemu i zwijać rogaliki (od podstawy trójkąta do wierzchołka), a następnie skleić rożki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Zajrzyjcie również do drugiego Olka (klik) i zobaczcie jak jemu się upiekły marchwiowe rogaliki. 

7 komentarzy:

  1. Aniu wspaniale się Olkowi upiekły:). Olek z Lilką zrobili z całej porcji i wszystkim bardzo smakują:) .... dziękujemy za wynalezienie tak pyszne pozycji, która będzie u nas często gościć ....:) buziaki i do następnego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - nam też rogaliki bardzo się spodobały. Następnym razem robimy z całej porcji :)

      Usuń
  2. Mmm, nie ma jak ciasteczka marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, jakie pyszne rogaliki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, jestem italiana..quanti g mąki 250 ml?
    Carmela

    OdpowiedzUsuń