Rogaliki marchwiowe upieczone przez duet Olek&Olek.
Okazuje się, że dziecinnie proste i niesamowicie smaczne.
Dzieciom, które czasem na marchewkę grymaszą, w rogalikach nic a nic nie przeszkadzała.
Skorzystaliśmy z przepisu znalezionego u Gosi.
Składniki (16 rogalików):
- 150 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- pół słoika dżemu (u nas truskawkowy)
Z podanych składników (oprócz dżemu) zagnieść ciasto. Jeżeli będzie się kleiło to dosypać niedużą ilość mąki. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągły placek i podzielić na osiem części.
Na każdym z powstałych trójkątów kłaść łyżkę dżemu i zwijać rogaliki (od podstawy trójkąta do wierzchołka), a następnie skleić rożki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Zajrzyjcie również do drugiego Olka (klik) i zobaczcie jak jemu się upiekły marchwiowe rogaliki.
Aniu wspaniale się Olkowi upiekły:). Olek z Lilką zrobili z całej porcji i wszystkim bardzo smakują:) .... dziękujemy za wynalezienie tak pyszne pozycji, która będzie u nas często gościć ....:) buziaki i do następnego:)
OdpowiedzUsuńJola - nam też rogaliki bardzo się spodobały. Następnym razem robimy z całej porcji :)
UsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńMmm, nie ma jak ciasteczka marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńMniam, jakie pyszne rogaliki! :)
OdpowiedzUsuńWitam, jestem italiana..quanti g mąki 250 ml?
OdpowiedzUsuńCarmela
Carmela - 180 g
OdpowiedzUsuń