Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na kakaowe pappardelle w sosie orzechowo-serowym.
Makaron nie ma bardzo wyraźnego smaku - moje dzieci spodziewały się smaku czekolady i odrobinę były zawiedzione. Nutka kakao przebija się w nim bardzo dyskretnie. Pierwsze skrzypce w tym daniu grają zdecydowanie orzechy i ser, a kolor makaronu jest po prostu ciekawym urozmaiceniem makaronowego dania.
Składniki makaronu:
- 250 g mąki pszennej (użyłam T650)
- 2 jajka
- 35 g kakao
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto makaronowe. Rozwałkować (podsypując mąką) na cienki placek. Złożyć go na cztery (w rulon) i pociąć na paski o grubości ok. 2 cm.
Składniki sosu
- 300 g sera mascarpone
- 60 g orzechów włoskich
- 120 g startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Zmiksować orzechy. Na patelni podgrzać oliwę, dodać zmiksowane orzechy, a następnie ser mascarpone. Dodać połowę parmezanu. Podgrzewać 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Zapraszam Was do obejrzenia kakaowego pappardelle przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Zgadzam sie z Toba, ze nie czuc kakao. Fajny kolor i dobrze pasuje do sosu orzechowo-serowego :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleksandra - ja lubię takie przygody z kolorami, więc jestem z dania bardzo zadowolona :)
UsuńPiękny makaron Ci wyszedł. Połaczenie smaków wygląda na idealne :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka - dziękuję, było bardzo smaczne.
UsuńMyślałam, że sos będzie na słodko ... a tu niespodzianka:) ... parmezan:) ... wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJola - a do tego z pieprzem :) To zdecydowanie wytrawne danie :)
Usuń