czwartek, 19 maja 2011

Wiosenne wytrawne drożdżówki

Kupiłam pęczek botwinki z założeniem, że zrobię zupę botwinkową, ale tak mi się przy okazji zamarzyły do tego wytrawne drożdżówki:). Taka wiosenna wersja barszczyku z pasztecikiem:).
Z racji tego, że zakupiłam świeżą bazylię i szczypiorek oraz natkę pietruszki, zaczęłam fantazjować z nadzieniami. 
Dla tych, którzy też nie posiadają przydomowego ogródka, a z balkonowym np. tak jak ja się w tym roku nie wyrobili:) przy okazji przekazuję przydatną informację.
W terminie 19.05 -25.05.2011 w sieci TESCO możecie nabyć zioła w doniczkach w promocyjnej cenie (bazylię, pietruszkę, miętę, kolendrę i szczypiorek)
Wystarczy wydrukować kupon z tej (klik) strony i zabrać go ze sobą na zakupy.


O takich ziołach mowa:) Będzie łatwiej szukać:)
O zupie botwinkowej może innym razem. Gościła u mnie w wersji z soczewicą w zeszłym sezonie:).
W każdym razie była pyszna (posypaliśmy sobie posiekaną natką pietruszki) i mało z krzesła nie spadłam jak się okazało, że Olek zjadł całą - mało, że z natką, ale nie odłowił botwinkowych liści. Bardzo się z tego powodu cieszę:).
I zjadł do tego 3 drożdżówki!!! A potem pobiegł na podwórko... - szkoda, że nie można choć na chwilę wrócić do dzieciństwa:) i też tak sobie gdzieś wybiec...:).
Ale wracając do tytułowych drożdżówek... Wyszły boskie. Z następującymi nadzieniami:
  • botwinkowo-czosnkowym ze świeżym szczypiorkiem (botwinkę posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem dużej ilości czosnku (w plasterkach), posolić i dodać pieprz - farsz w drożdżówkach posypać posiekanym szczypiorkiem),
  • cukiniowo-cebulowym ze świeżą natką pietruszki (cukinię pokroić w plastry, cebulę w kostkę i poddusić z dodatkiem oliwy, dodać sól i pieprz - farsz w drożdżówkach posypać posiekaną natką pietruszki, 
  • szynkowo-serowym ze świeżą bazylią (szynkę i ser pokroić w drobne plasterki, ułożyć na drożdżówce, po upieczeniu przybrać listkami bazylii)
  • serowo-pomidorowym ze świeżym szczypiorkiem (ser pokroić w kostkę i ułożyć na drożdżówce, na środku każdej drożdżówki umieścić pomidorka koktajlowego, posypać posiekanym szczypiorkiem)
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży 
  • 2  jajka + 1 jajko do smarowania po wierzchu
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 75 g roztopionego (ostudzonego) masła
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wlać do miski i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość. 
Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Ciasto lekko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub po prostu rozpłaszczyć je rękami:)), szklanką wycinać koła, a denkiem szklanki (najlepsza typu musztardówka:)) wyciskać w środku każdego kółka zagłębienia na farsz.

Powstałe zagłębienia uzupełniać farszem i posypywać ulubionymi ziołami. 


Brzegi drożdżówek smarować rozmąconym jajkiem. 


Wypełnione drożdżówki ostawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce (można troszkę "oszukać" i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 50 stopni i skrócić czas oczekiwania) żeby wyraźnie podrosły.
Piec w temperaturze 200 stopni około 18 minut:).
Podawać np. z wiosenną odmianą barszczyku, czyli wcześniej wspomnianą zupą botwinkową (najlepiej posypaną zieleninką:)). Bułeczki też można jeszcze dodatkowo posypać po wierzchu świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

16 komentarzy:

  1. Wiedzialam, wiedzialam! Sprawdzanie blogow o 7 rano, z pustym zoladkiem, to nie jest taki znowu dobry pomysl! :) Sliczne byleczki! Bardzo piknikowe, w sam raz pod drzewko, na kocyk...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasia1977 - nawet na drugi dzień (przechowałam 2 w lodówce) pozostają świeże, więc na piknik jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu! Pomysł na wytrawne drożdżówki absolutie genialny! Zachwyciłaś mnie! Wspaniałe!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, cudownie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj pyszne musiały byc te bułeczki:) ...a Olek wie co dobre:). U mnie ziołowy ogródek buja do góry:)pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę dla mnie serowo-pomidorową. Jestem jeszcze bez śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kucharnia - dziękuję za miłe słowa:)
    Ola - również bardzo dziękuję:)
    Jola - zazdroszczę ogródka:)
    Ewa - częstuj się śmiało:)

    OdpowiedzUsuń
  8. hehe, właśnie wrócilam z targu gdzie kupiłam pęczek botwinki. Zupa bedzie na pewno a może i na coś jeszcze starczy...
    Twoje drożdżówki - same wspaniałości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł...muszę tylko poczekać na botwinkę z własnego ogródka..

    OdpowiedzUsuń
  10. ale cuda! ja poproszę z dużą ilością bazylii :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne sa te wytrawne drozdzowki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Grażyna - pewnie wystarczy na coś jeszcze:)
    Bożena-1968 - ale masz fajnie, ja niestety muszę się zadowolić kupną.
    Paula - proszę bardzo:)
    Aga - bardzo mi miło:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu, toż to prawdziwy urodzaj pysznych drożdżówek :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. świetnie wyglądają i muszą być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  15. ALe mi apetytu Kochana narobiłaś! To cudowna przekąska!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Zastanawiałam się która wersja smakowa byłaby moja ulubiona,ale wacham sie mieczy czterema:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.