środa, 11 maja 2011

Makaron Soba z sosem z wątróbki

Dzisiaj moja ukochana wątróbka drobiowa w wyjątkowo międzynarodowym towarzystwie:).
Sosem zainspirowałam się u Lashqueen, a reszta jak to u mnie bywa powstała spontanicznie.
Urzekł mnie japoński makaron Soba - pszenno-gryczany, bardzo delikatny w smaku, wręcz aksamitny. Jadłam go po raz pierwszy, ale zdecydowanie będę do niego wracać.
I kolejny raz utwierdziłam się w przekonaniu, że wątróbka musi być smażona na maśle - jest zdecydowanie lepsza od tej smażonej na oleju. 
Międzynarodowe towarzystwo uzupełniło niemieckie białe wino (reńskie) oraz włoskie pomidory (z puszki:)).
Moje uczucie do wątróbki po zjedzeniu tego dania wzrosło (a myślałam, że to już niemożliwe:)).


Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej (z kurcząt) 
  • puszka pomidorów bez skórki
  • średniej wielkości cebula
  • 50 g masła
  • natka pietruszki (około 1 łyżki) - u mnie z braku świeżej suszona
  • sól
  • pół szklanki białego wina reńskiego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • makaron Soba
Nacieszyć wzrok makaronem Soba:) i ugotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Koloru może nie ma pięknego, ale smak rekompensuje odczucia wzrokowe:).
Wątróbkę opłukać i pokroić na małe kawałki (nie za drobne - kawałek na 4 części). Podsmażyć wraz z cebulą na maśle. Wlać wino i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Podlać niewielką ilość wody i dodać pokrojone pomidory z puszki, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać natkę pietruszki. Dusić jeszcze przez około 5 minut. 
Podawać z makaronem.

21 komentarzy:

  1. bardzo lubię makaron soba. fajne danie wyczarowałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaronu soba u mnie nie widziałam, nie jadłam go jeszcze. Mamy za to gryczane pizzoccheri. Ciekawa jestem na ile obydwa makarony są do siebie podobne w smaku...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Panna Malwinna - naprawdę jest pyszny:)
    Lasqueen - zainspirowało mnie Twoje wątróbkowe ragu...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wątróbkę uwielbiam,a le z pomidorami jej jeszcze nie robiłam....ależ mnie zaciekawiłaś:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. Zauważyłam i bardzo mi miło :)
    Sama też bardzo lubię wątróbkę i lubię robić z nią eksperymenty. Muszę za Twoją radę zastosować następnym razem masło. Do tej pory używałąm zawsze oliwy. Jestem ciekawa różnicy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, ciekawi mnie ten sos. sama nie wiem, czy by mi w ogóle posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jola - to połączenie bardzo polecam (koniecznie z winem:))
    Lashqueen - to dla mnie zaszczyt:), a masło do wątróbki szczerze polecam.
    Paula - rzecz gustu - mi bardzo smakował, ale ja nie ukrywam jestem wątróbkomaniaczką:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze, Aniu, Ty naprawde lubisz watrobke! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasia1977 - oj tak - nawet surową:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja chyba jestem '' zacofana''- nie słyszałam jeszcze o takim makaronie... a wątróbki nie smażyłam na maśle..Twoje danie wygląda pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  11. Bożena - wszystko z Tobą w porządku:) ja też od niedawna posiadam tą wiedzę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie tylko nie jadłam takiego makaronu, ale widzę go pierwszy raz na oczy! I dziko pożądam! Tym bardziej, że jutro u mnie japońskie danie, z powodu niemożności nabycia tegoż, z niejapońskim makaronem niestety.;(

    A czy na maśle ghee próbowałaś, Aniu, smażyć wątróbkę?

    Ta kusi mnie tak bardzo, że aż się wstyd przyznawać.;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lekka - powinnam spróbować - bo by zdrowsze było. Musiałabym chyba w końcu kupić gotowe, bo mi ciągle czasu brak na zrobienie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe danie, Aniu i jestem przekonana, że pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Soba mozna dostac z Piotrze i Pawle czy innych tego typu sklepach :) A ja mialam okazje jesc ja w Japonii, smakuje troche inaczej niz tu, ale bardzo podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. chetnie bym takie jedzonko zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  17. I moja miłość do wątróbki przeogromna jest, więc już zakochałam się w Twoim daniu:)

    OdpowiedzUsuń
  18. nigdy nie jadłam takiego makaronu, zachecilas mnie, bo trzeba rozwijac kulinarne horyzonty ;)
    I znow ta watrobka :D Miłośniczka ;)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Katie - dzięki za informację, ja kupiłam w delikatesach koreańsko-japońskich:), zazdroszczę, że miałaś okazję zajadać oryginalny:)
    Aga - miło mi:)
    Żenia - widzę, że nas "wątróbkożernych" jest całkiem spora rzesza:)
    Szana - no trochę lubię:) hihihi

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię wątrobkę i podoba mi się ten sos :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zaintrygował mnie ten przepis ;-) WIele do poznania w takim razie mam;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.