piątek, 6 maja 2011

Naleśniki kukurydziane dla malucha (bezglutenowe)

naleśniki, bezglutenowe




























Naleśniki dla malucha po 10-tym miesiącu życia.
Zresztą nie tylko dla malucha, bo jadła mama z ciocią (Ewa jeszcze nie może, ale już wkrótce:)). Oczywiście w ramach testów, a przy okazji pysznego śniadania. Ciocia jadła z dżemem borówkowym, natomiast ja nie mogłam sobie odmówić przyjemności zjedzenia z czekoladowym deserkiem:).
Aż się człowiekowi dzieckiem zachciewa być:).


Składniki (na 2 małe naleśniki):
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mleka modyfikowanego przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
  • 1 jajko
  • kilka kropli oleju do smażenia
Podane składniki wymieszać ze sobą (ręcznie lub przy pomocy miksera). Smażyć na teflonowej patelni - posmarowanej małą ilością oleju.
Smarować ulubionym dodatkiem dziecka. Zwijać np. w rulonik i zajadać ze smakiem:).

17 komentarzy:

  1. No proszę, ale smakowita przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłem naleśniki z mąki gryczanej. Miały być podane z kozim serem i liśćmi dzikiego czosnku. Nie doczekały "jutra" i jeszcze na ciepło, zostały skonsumowane z marmoladą morelową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tilianara - O tak:)
    Duś - dzięki:)
    Moja Kawiarenka - wcale się nie dziwię. Mam taki nawyk, że zawsze zjadam pierwszego naleśnika dosłownie "prosto z patelni":), bez żadnych dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda! Ciepłe naleśniki to coś wyśmienitego! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. maluchem nie jestem, ale i tak chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I zdrowe i smaczne...same plusy!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi się często zachciewa powrotów do dzieciństwa...biorę wtedy dziecię moje do piaskownicy i szalejemy ....a dziecięce smaki przywołujemy piekąc razem ciasteczka z maszynki:) naleśniki też kochamy, choc kukurydzianych jeszcze nie jedliśmy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. nalesnikow z czekolada jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Doctor - nie znam człowieka, który by nie lubił:)
    Kaś - to zrozumiałe:)
    Trzcinowisko - i w sumie chyba nie tuczące:)
    Jola - ja tylko czekam, aż Ewa ruszy do piaskownicy, żeby z nią się pobawić:)
    Gosia - musisz to koniecznie nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne te naleśniki! Uwielbiam wszelkie naleśniki i placuszki.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, sama bym zjadła i poczuła się jak taki Maluszek ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę dopisać mnie do swojej listy bezglutenowych maluchów, po 10 miesiącu.
    Łapię się jeszcze?
    Łapię?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mimo, że dodatek glutenu nam nie szkodzi to i tak z ochotą zjadłabym te Twoje naleśniki, szczególnie gdyby ktoś je za mnie nasmażył :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Majana - ja też uwielbiam takie mączne dania:)
    Biedr_ona - kulinarnie możemy sobie na szczęście pozwalać na bycie dziećmi:)
    Lekka - pewnie, że się łapiesz:)
    Magda k. - takie przygotowane przez kogoś najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja tam bym też chętnie zjadła, mimo że maluchem nie jestem od bardzo dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam naleśniki kukurydziane. Co prawda nie dla malucha, ale kiedyś taki przepis na pewno mi się przyda.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.