środa, 18 maja 2011

Kurczak z imbirem i trawą cytrynową oraz quinoa

Oto opowieść o kurczaku o smaku kaczki i mojej nowej miłości o imieniu "Quinoa":).
Nie tak dawno temu był sobie kurczak, a właściwie jego uda i piersi - trochę zabrzmiało jak z horroru:), ale wiadomo jak to z kurczakiem bywa:). 
Żeby nie popaść w rutynę, a przy okazji żeby zużyć leżący w lodówce kawałek imbiru - starłam go na tarce o drobnych oczkach i natarłam wyżej wymienione kawałki kurczaka. Do tego oliwa, sól, pieprz i trawa cytrynowa - postało sobie kilka godzin i zostało poddane obróbce termicznej:). A potem się zastanawiałam z czym by tego kurczaka i wybór padł na quinoa - i wiecie co? Zakochałam się w tej kaszy. I Olek też się zakochał. A gdy spytałam jak obiad smakował mojemu mężowi, który jadł później (licząc na zachwyty na temat kaszki (ostrzegłam go wcześniej, że wygląd "a la robaczki" jest stanem normalnym:)) usłyszałam - dobra była ta kaczka. Myślałam, że się przesłyszałam i że chodzi mu o kaszkę, ale nie. Imbirowy kurczak smakował mu jak kaczka -  i jak się tak nad tym dłużej zastanowiłam to faktycznie tak smakował:).
A do obiadku spożyliśmy sałatę z sosem vinaigrette - niestety gdzieś mi umknęła na zdjęciach:).


Składniki:

  • mięso z kurczaka (u mnie 2 uda i dwie piersi)
  • kawałek imbiru (około 5 cm)
  • suszona trawa cytrynowa (łyżeczka)
  • sól, pieprz
  • kasza quinoa
  • oliwa
Kurczaka natrzeć marynatą z oliwy, imbiru, trawy cytrynowej, soli oraz pieprzu. Pozostawić na kilka godzin (można na całą noc). 
Ja swojego kurczaka przygotowałam w patelni parowej, ale z powodzeniem można go upiec w piekarniku. 
Kaszkę quinoa ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ja swojego kurczaka przygotowałam w patelni parowej, ale z powodzeniem można go upiec w piekarniku. 
Podawać np. z zieloną sałatą.

12 komentarzy:

  1. Haha.:)))
    Rozśmieszył mnie ten kaczy kurczak.:)))
    Rozśmieszył, bo moja mama ma takie jedno dość zabawne upodobanie, a mianowicie wiele rzeczy robi albo ala, albo mieszanych, np. z namiętnie serwuje indykokaczkę, wiśnioczereśnie, sernikomakowiec, szczupaka ala już sama nie wiem co;) - generalnie zawsze na stole jest coś w tym stylu, a pasja mamy stanowi już od dawna przedmiot rodzinnych anegdot.:) Potem ją zapytam, co jeszcze robi i tu dopiszę.:)
    Więc kiedy przeczytałam o Twoim kurczaku, to aż się głośno zaczęłam śmiać sama do siebie.:)))
    A przepis bardzo mi się podoba.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka - faktycznie Twoja mama prezentuje ciekawe podejście do kuchni:) Wiśnioczereśnie brzmią niezwykle intrygująco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu kurczako-kaczka jest apetycznie przyrumieniona :) Już mi ślinka leci...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak o smaku kaczki - ciekawe :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu - imbir się tak fajnie skarmelizował i nadał "kaczego" posmaku:)
    Wariatka327 - w sumie i jedno i drugie drób:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj zjadłabym ja zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne danie, czuję, ze by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aga-aa - z robaczkami:) są pyszne:)
    Grażyna - na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  9. imbirowy kurczak...mlask...

    OdpowiedzUsuń
  10. Mąż powalił mnie na kolana:) ,,,,o kaszy słyszałam, ale nie jadłam, bo nie widziałąm jej u nas w sklepach:)... poszukam w większym mieście:) ....a co do kurczaka to musiał byc bardzo smakowity Kochana.... bo wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. taki obiad to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Palce lizać!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.