sobota, 14 maja 2011

Fair Trade

14 maja 2011 to Światowy Dzień Sprawiedliwego Handlu - na świecie obchodzony jest po raz dwudziesty, a w Polsce piąty. Zapytana o to, czy zgodzę się przetestować produkty Fair Trade - nie zastanawiałam się ani chwili. 
Pewnie znana jest Wam idea, ale na wszelki wypadek parę słów wyjaśnienia:
Fair Trade (sprawiedliwy handel) jest zorganizowanym ruchem, którego celem jest poprawa sytuacji mieszkańców krajów rozwijających się oraz promowanie zrównoważonego rozwoju. Nie polega na popularnej działalności charytatywnej, ale na stosunkach handlowych pomiędzy ubogimi krajami a bogatszą częścią świata. 
Sprawiedliwy Handel zrodził się w latach 60-tych w nawiązaniu do hasła "Trade not Aid! (handel zamiast pomocy!). 


Ruch Fair Trade narodził się aby przeciwdziałać:
 - niewolnictwu i pracy dzieci
 - niskim płacom
 - uzależnieniu od pomocy
 - brakowi bezpośredniego dostępu do rynku zbytu
 - brakowi troski o środowisko naturalne


Do przetestowania otrzymałam 4 produkty:
  - wafelek w mlecznej czekoladzie - bardzo smaczny:), zawierający cukier z Malawi i kakao z Ghany,
 - colę Ubuntu (fajna nazwa:). Wyrażenie „ubuntu” w afrykańskich językach z grupy banthu oznacza poczucie jedności i wspólnoty.
Cola Ubuntu zawiera cukier trzcinowy Fair Trade produkowany w Malawi oraz w Zambii, którego produkcja pomaga lokalnym rolnikom w rozwoju ich działalności, zapewnia stabilną pracę i możliwość utrzymania rodzin z pracy własnych rąk. Dodatkowo 15% dochodu ze sprzedaży swoich produktów producent przeznacza na dofinansowanie programów rozwojowych w Malawi. ) - napój ten zasmakował szczególnie Olkowi, który poczuł po paru łykach "dzikość":), mi w smaku przypominał Kofolę (napój który popijałam na wakacjach w Czechach i Słowacji), ale nie powiem całkiem smaczny:)

 - czekoladę 85% - wytworzoną z ziarna kakaowego z Ekwadoru (z uwagi na to, że gorzka skonsumowałam prawie całą sama - spodziewałam się czegoś bardziej oryginalnego w smaku, ale wrażenia nie najgorsze:), produkt w 100% składa się ze składników Fair Trade


kawę espresso (mieszanka kaw Arabica i Robusta z różnych krajów). Przy okazji degustacji kawy spotkałyśmy się (ja i Ewa) z dziewczynami 
z 2 smaków czyli Olą, Emilką i Łucją (nieobecną Klarę serdecznie pozdrawiam:)).
Dzieci się świetnie bawiły, a mamy miały przysłowiową chwilkę na kawę. 
Obie z Olą preferujemy kawę z dużą ilością mleka. Nasze doznania po wypiciu kawy były bardzo pozytywne. Czuć wyraźną obecność ziaren Arabica i siłę Robusty. Bardzo dobra kawa:).


W Polsce Fair Trade jest znany od niedawna, ale produkty Sprawiedliwego Handlu od listopada 2010 nabyć można również w ponad 50-ciu hipermarketach TESCO.
Po więcej informacji zajrzyjcie na www.FairTrade.org.pl

3 komentarze:

  1. Aniu, dziękuję za wspaniałą kawę u Ciebie :) Z przyjemnością następnym razem z ciasteczkami się pojawię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe wiadomości!:)
    A takiej czekolady jeszcze nie widziałam - dotychczas spotkałam się jedynie z czekoladą 70-cio procentową.
    Czemu ja mieszkam tak daleko od wszystkich, że się mogę napić co najwyżej wody Żywiec z własnym kotem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu - to czekam:)
    Lekka - myślę, że nie jest tak źle, że tylko kota masz do towarzystwa. Ja z niecierpliwością czekam na Twój kolejny przyjazd do Warszawy - teraz to już nic nam nie przeszkodzi w spotkaniu! A wracając do tamtej sprawy, której nie udało mi się wtedy załatwić - miałaś rację - znaleźliśmy dużo lepsze rozwiązanie;)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.